Roberto Baggio (1967)

Roberto Baggio (18 februari 1967) was een opvallende Italiaanse aanvaller met een zeer verfijnde traptechniek.

Baggio begon zijn carrière begin jaren tachtig bij Vicenza. Waar hij al gauw opviel en ontdekt door AC Fiorentina. Daar bleef hij zo’n vijf seizoenen spelen. Dit totdat Roberto in 1990 door Juventus werd gekocht voor 14 miljoen euro. Hier zou hij veel prijzen winnen. Baggio won er namelijk twee keer het landskampioen en één keer de beker.

Maar er volgde meer: ook won Baggio de UEFA Cup met Juventus in 1993. Hij werd in 1993 tot wereld en Europees speler van het jaar gekozen. In 1994 won hij zilver op het WK in de Verenigde Staten doordat hij in de finale de beslissende strafschop in de strafschoppenreeks de bal over het doel schoot, daardoor werd Brazilië Wereldkampioen. Hij speelde in totaal 55 interlands voor Italië, waarin hij 27 keer scoorde.

Na zijn tijd bij Juventus ging hij nog naar AC Milan, Inter Milan, Bologna en Brescia. Bij Brescia stopte hij ook met voetballen in het seizoen 2003/2004. Hij had in totaal 488 duels gespeeld en 216 keer gescoord. Roberto Baggio speelde altijd in de Serie A.

Hij speelde meestal met rugnummer 10, in zijn periode bij AC Milan had hij echter 18, omdat 10 al bezet was. Bij Brescia is als dankbetoon het nummer 10 niet meer in gebruik, naar analogie van de nummers 3 en 6 bij AC Milan (Paolo Maldini en Franco Baresi).  Baggio speelde het volgende palmares bijeen: winnaar UEFA Cup: 1992/93, Serie A: 1994/95 en de Coppa Italia: 1994/95.

Baggio is geen familie van Dino Baggio, een tijdgenoot en speler van Torino, Inter, Juventus, Parma, Lazio Roma en Blackburn Rovers. Als bijnaam had Roberto Baggio Il Divin Codino, oftewel De Goddelijke Paardenstaart.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *