Alessandro Costacurta (1966)

Alessandro Costacurta

Alessandro Costacurta (24 april 1966) is een voormalig verdediger die jarenlang voor AC Milan speelde. De Italiaan was daarnaast ook international en is de oudste speler die ooit in de Serie A scoorde (41 en 25 dagen). Het was overigens één van zijn weinige doelpunten.

Costacurta werd midden jaren tachtig opgeleid door AC Milan en in het seizoen 86/87 uitgeleend aan AC Monza. Het bleek uiteindelijk het enige seizoen van de verdediger te zijn dat hij niet speelde in dienst voor AC Milan. In de jaren die hierop volgden ontwikkelde Costacurta zich namelijk tot een betrouwbare verdediger die zowel centraal als rechts achterin uit de voeten kon. De international (59 wedstrijden, twee doelpunten) kende in zijn twintigjarige loopbaan in Milaan veel successen. Zevenmaal werd de landstitel gewonnen en vijf keer werd de Champions League/Europa Cup I gepakt. Daarnaast speelde Hij met een hele rits wereldtoppers, waaronder de grote drie uit Nederland; Frank Rijkaard, Marco van Basten en Ruud Gullit. Daarnaast heeft Costacurta ook een aantal records verbroken. In november 2006 werd hij de oudste speler in de Champions League, door op veertigjarige leeftijd aan te treden tegen AEK Athene. Dit record werd twee jaar later verbroken door Marco Ballotta, die maar liefst 43 jaar was.

Hoewel Costacurta niet vaak scoorde, heeft hij op dit vlak wel een record te pakken. In zijn laatste wedstrijd als profvoetballer wist hij een strafschop tegen Udinese te verzilveren. Het doelpunt, gescoord in het seizoen 2006/2007, was zijn eerste sinds 1991/92 en werd als 41-jarige en 25 dagen gemaakt. Nadat Costacurta zijn loopbaan als voetballer had beëindigt, ging hij nog even als trainer aan de slag. In het jaar 2008/2009 trainde hij AC Mantova.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *