Marco van Basten (1964)

Marco van Basten

Marco van Basten (31 oktober 1964) wordt wereldwijd erkend als een van de beste voetballers aller tijden. De voormalige aanvaller werd geroemd om zijn balvastheid, techniek, tactische klasse en manier van afronding. Hij maakte tijdens zijn actieve carrière als speler vooral furore bij Ajax en AC Milan.

In Amsterdamse dienst won de spits onder meer drie landstitels en de Europacup II. In 1987 nam hij afscheid van het Nederlandse publiek en zette hij zijn loopbaan voort in Italië bij AC Milan. Daar speelde hij een rol bij het behalen van enkele grote prijzen, waaronder twee keer de Europacup I en twee Wereldbekers.

Van Basten nam in 1995 al op 30-jarige leeftijd afscheid van het voetbal vanwege een slepende enkelblessure die zich in de jaren ’80 al aandiende in het Oosterpark in Groningen na een duel met Edwin Olde Riekerink. Zijn afscheid van het publiek was al even pijnlijk. Hij liep een emotionele ereronde door San Siro en roerde zelfs trainer Fabio Capello tot tranen.

‘San Marco’ speelde 58 interlands en scoorde daarin 24 keer. Belangrijkste wapenfeit was natuurlijk het EK 1988, waarbij hij topscorer werd met vijf goals en Oranje naar de titel leidde met onder meer zijn droomgoal tegen de USSR in de finale. Dit nadat maatje Ruud Gullit de 1-0 had gemaakt op aangeven van Van Basten.

Na zijn loopbaan was Marco van Basten, tevens fervent golfer, onder meer bondscoach van Oranje en trainer van Ajax, SC Heerenveen en AZ Alkmaar. Daarna ging van Basten aan de slag bij de FIFA en werd aangesteld als Chief Officer for Technical Development.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

2 reacties

  1. Mijn Jeugd idool op het veld
    Marco van Basten en in de Zaal John de Bever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *