Andoni Zubizarreta (1961)

Andoni Zubizarreta

Andoni Zubizarreta (23 oktober 1961), Baskische keeper die keepte voor FC Barcelona en het Spaanse nationale elftal. Werd later technisch directeur  van FC Barcelona.

Op 16-jarige leeftijd maakte ‘Zubi’ zijn debuut voor de lokale club Arechavaleta Juvenil. Hij werd pas laat ontdekt, op zijn vijftiende viel hij pas op. Daarvoor was hij een verdienstelijk handballer. In 1979 vertrok hij naar Alavés. Hier speelde hij ooit eens ‘gewoon’ door nadat hij een vinger had gebroken. Door zijn goede prestaties bij deze club mocht Zubizarreta naar Athletic Bilbao, waar hij op 19 september 1981 zijn debuut in de Primera División maakte. In de vijf jaar dat hij voor Athletic keepte, werd Zubizarreta tweemaal landskampioen (1983, 1984) en in 1984 werd ook nog eens de Copa del Rey gewonnen.

In 1986 ging Zubizarreta naar FC Barcelona, waar hij deel uit ging maken van het Dream Team. In zijn eerste seizoen werd hij direct bekroond met de  Trofeo Zamora’, een prijs voor de minst gepasseerde keeper. Zubizarreta kreeg 29 goals tegen in 43 wedstrijden, een gemiddelde van 0,67 per wedstrijd. In de jaren die volgden won hij vele titels, maar na de verloren Champions League finale in 1994 (4-0 tegen AC Milan), mocht Zubizarreta weg van trainer Johan Cruijff. Zubizarreta vertrok naar Valencia CF. In zijn eerste seizoen bij Los Chés bereikte hij zijn 500e wedstrijd in de Primera División. In 1992 werd hij uitgeroepen tot één na beste keeper van de wereld na Peter Schmeichel.

Daarnaast speelde Zubizarreta 126 interlands voor het Spaanse elftal, waarin hij 98 goals tegen kreeg. Door zijn alertheid, voetreflexen, meevoetballende kwaliteiten en rustige houding was hij een duidelijke meerwaarde voor elk team waarin hij speelde. Hij maakte zijn interland debuut op 23 januari 1985 in de vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen Finland (3-1), toen hij Luis Arconada in de rust verving.

Zubizarreta nam deel aan alle grote toernooien tussen 1986 en 1998, nadat hij als reservespeler ook al had deel uitmaakte van de Spaanse selectie bij het EK voetbal 1984. Na het WK voetbal 1998 besloot de toen 37-jarige doelman een punt achter zijn carrière te zetten. Hij speelde zijn laatste interland op 24 juni 1998 tegen Bulgarije (6-1) in Lens.

Later werd Zubizarreta sportief directeur bij zowel Athletic Bilbao als FC Barcelona. Bij Barça vertrok Zubizarreta in januari 2015, nadat er allerlei onjuistheden waren gewonden in de transfer van de Braziliaanse superster Neymar.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *