Peter Schmeichel (1963)

Peter schmeichel

Peter Bolesław Schmeichel (18 november 1963) was een Deense grootheid onder de lat. Beleefde zijn beste periode bij Manchester United. Ook werd hij met het Deense “Campingelftal” Europees kampioen.

Schmeichel begon te keepen in de jeugd van Hoje-Gladsaxe. Hier keepte hij drie jaar voor hij in 1984 vertrok naar Hvidovre IF. Hier begon hij zich echt te ontwikkelen en liet al op vele momenten zien moeilijk passeerbaar te zijn. Hij kreeg dan ook een beloning voor zijn harde werken en talent. Hij werd namelijk gehaald door de Deense topclub Brøndby. Ook daar werd hij door zijn goede spel een vaste waarde onder de lat. Hij zou in vijf seizoenen 119 wedstrijden keepen in het eerste elftal van Brøndby. Hierin scoorde hij overigens twee maal. Zijn talent viel ook op in het buitenland en Alex Ferguson wilde hem graag naar Manchester halen.

In 1991 lukte hem dat en betaalde Manchester United zo’n  €800.000 voor deze zeer talentvolle keeper. Dit zou voor de Deen een zeer goede keuze blijken te zijn. Met zijn postuur, katachtige reflexen en zijn grote winnaarsmentaliteit werd hij een echte publiekslieveling. In acht seizoenen in Engeland won hij meerdere malen het landskampioenschap, de FA cup en de supercup. Maar zijn mooiste prijs won hij  in zijn laatse wedstrijd voor Manchester United in 1999. Hij moest het in zijn allerlaatste wedstrijd opnemen tegen Bayern München, tijdens de finale van de Champions League. Deze finale is één van de meest memorabele voetbalwedstrijden ooit. Deze finale die gespeeld werd in Barcelona zou een mooi afscheid voor Schmeichel worden. Mario Basler schoot uit een vrije trap nog de 1-0 binnen. Maar uiteindelijke pas in de 91e minuut maakte Manchester gelijk. Het was Teddy Sheringham die de bal ontving van Dwight Yorke en hem binnenwerkte. Maar het slot werd nog mooier voor United. Ongeveer 30 seconden later bezorgde David Beckham de bal uit een corner bij de tweede paal waar  Ole Gunnar Solskjær de bal zo voor het intikken had. Een sensationeel slot leverde Schmeichel een geweldig afscheid bij de Mancunians op.

Schmeichel vertrok naar het zonnige Portugal om te gaan spelen voor Sporting Lissabon. Toch bleef de Premier League hem meer trekken. Hij vertrok na twee jaar weer uit Portugal om voor Aston Villa te gaan keepen. Na één seizoen Aston Villa maakte hij nog een laatste bijzondere stap. Hij ging terug naar Manchester, maar ging spelen bij de aartsrivaal van United namelijk Manchester City. Hier hing hij na één seizoen zijn handschoenen aan de wilgen. Schmeichel had een mooie carriere gehad en sloot zijn loopbaan uiteindelijk of met ruim 600 clubwedstrijden.

In de jaren 1992 en 1993 werd de Deen uitgeroepen door de UEFA tot de beste keeper van Europa. Door de IFFHS werd hij verkozen op de zevende plaats van de beste keepers van de eeuw. Schmeichel werd drie keer verkozen tot Deens voetballer van het jaar.

Als international kwam Schmeichel in totaal 129 keer uit voor het Deens voetbalelftal. Hij maakte zijn debuut voor de nationale ploeg op 20 mei 1987 in de olympische kwalificatiewedstrijd in en tegen Griekenland (0-5).

Schmeichel was jarenlang de vaste doelman van het nationale elftal van Denemarken. Op het Europees kampioenschap voetbal 1992 behaalde hij zijn mooiste prijs uit zijn carriere. Hij werd met Deense “campingelftal” Europees kampioen. Hij is de speler met de meeste optredens in het nationale elftal. Hij speelde op vier Europees kampioenschappen en één Wereldkampioenschap. Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *