André Hoekstra (1962)

André Hoekstra

André Hoekstra (5 april 1962). Hoekstra, bijnaam ´Koko’, naar de Friese voetballer Koko Hoekstra, is een voormalig (aanvallende) middenvelder die uitkwam voor Feyenoord en  RKC Waalwijk. Met Feyenoord zou hij in één seizoen de beker en de landsitel winnen (de dubbel in 1984).

Hoekstra, ‘de koning van de kluts’ (met dank aan Harry Vermeegen) speelde 181 wedstrijden voor Feyenoord waarin hij 65 maal zijn meerwaarde toonde door te scoren. Deze toch wel legendarische speler, opgeleid bij CVV Zwervers uit Capelle aan den IJssel, speelde zich in zijn tweede profseizoen in de basis. Daarna speelde hij nog voor RKC (137 wedstrijden 40 goals).

Hoekstra stond bekend als hardwerkende speler met een flinke dosis zelfspot. Naar eigen zeggen kon hij als voetballer niet eens dribbelen: “anders zou ik onmiddellijk mijn enkels breken.” Hij weidde zijn successen vooral aan het feit dat hij mocht spelen met grote namen als Cruyff en Gullit. In al zijn gespeelde wedstrijden haalde ‘Koko’ nooit een rode kaart en slechts het bescheiden aantal van 7 gele kaarten. Dit tekende wel zijn sportiviteit.

André Hoekstra kan zich ook international noemen die ook nog scoorde in zijn debuut en tevens enige interland. In de met 5-0 gewonnen vriendschappelijke wedstrijd tegen Denemarken nam hij het vierde doelpunt voor zijn rekening (1984). Na zijn carrière werd hij onder meer hoofdtrainer bij RBC Roosendaal en ADO Den Haag.

Na zijn actieve loopbaan was André Hoekstra jarenlang assistent bij Excelsior. In 2012 bracht Meindert Talma het album Eenmaal Oranje uit, met daarop een nummer over Hoekstra getiteld naar zijn bijnaam Koning van de kluts. Zie ook de video hieronder.

(Foto: Nationaal Archief – Hans Steinmeier)

2 reacties

  1. Andre Hoekstra, komt niet uit de eigen jeugd. Is opgeleid bij CVV Zwervers uit Capelle aan den IJssel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *