André van der Leij (1949)

Andre_van_der_Ley

André van der Leij (1 augustus 1949) was een lichtvoetige middenvelder die ook bekend werd als zaalvoetballer. Had bij de NCRV Mini-Voetbalshow patent op om liggend op de grond met de kop te scoren.

Van der Leij, van Molukse afkomst, groeide op in Bredevoort, waar ook de wieg stond van Guus Hiddink, en tekende in 1965 een jeugdcontract bij Go Ahead Eagles. De lichtvoetige en uiterst fragiele technicus begon er zijn profcarrière en werd in 1974 geselecteerd bij de laatste veertig spelers voor het WK in West-Duitsland. Hij speelde acht seizoenen in Deventer en daarna nog twee jaar bij De Graafschap. Bij de Superboeren speelde hij nog samen met Guus Hiddink. Ex-voetballer en schrijver Jan Mulder beschreef van der Leij ooit in een van zijn columns: ‘André is op het voetbalveld net een vlinder, lichtvoetig maar ozo kwetsbaar!’

Al na tien jaar verliet Van der Leij het betaald voetbal en in 1975 trad hij toe tot het gilde der amateurvoetballers. Daarnaast ging hij in de zaal voetballen. Hij trad op in de ‘Mini-Voetbalshow’, uitgezonden door de NCRV, en speelde ook vele wedstrijden in het Nederlands zaalvoetbalteam. Hij werd landelijk bekend door zijn techniek en inzicht. Bij de ‘Mini-Voetbalshow’ kon je op orthodoxe wijze scoren, maar ook via twee gaten aan de achterkant van het doel. Bovendien telde een kopbal voor twee punten: zo omspeelde André vaak de keeper en ‘kopte’ dan de bal liggend op de grond in het doel.

In 1998 werd Van der Leij door bondscoach Guus Hiddink gevraagd als materiaalman toe te treden tot de staf van het Nederlands elftal voor het WK in Frankrijk. Daarnaast legde Van der Leij zich toe op het opleiden van jeugdig talent, eerst in dienst van de Vitesse Academie en later bij de PSV Academie. Van 2005 tot en met 2010 was hij werkzaam als hoofdcoach bij de voetbalacademie van topclub Al-Ahli uit Jeddah, in Saoedi-Arabië. Sinds mei 2011 is Van der Leij werkzaam als Hoofd Scout bij de Red Bull Soccer Academy in Ghana. In 2013 trad hij toe tot de technische staf, onder leiding van Leen Looijen, bij de begeleiding van de voetballers van Tuvalu.

Helaas hebben wij geen bewegende beelden van André kunnen vinden.

(Foto: Wikipedia)

3 reacties

 1. Andre van der Leij was een veld voetbal talent en een goede Zaalvoetballer bekend geworden vooral van Ahoy maar de beste zaalvoetballers van Nederland waren toch John de Bever en Edwin Grunholz

 2. 1967
  Koningkrijk spleen
  Suriname – Nederland 1-1
  Doelpunt Ned.Andre van der
  Leij.
  Weet u ook de namen van spelers
  van dat elftal of heeft u foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *