KENTUDEZENOG

Antonín Panenka (1948)

Antonín Panenka (2 december 1948) was een Tsjechische voetballer die tijdens het EK van 1976 tegen West-Duitsland de bekendste strafschop ooit maakte.

De aanvallende middenvelder stond bekend om de kwaliteit van zijn passes en zijn vrije trappen. Panenka speelde het grootste deel van zijn carrière voor Bohemians Praha en trad in 1967 toe tot de club. In 1981 verliet Panenka Bohemians voor de Oostenrijkse club Rapid Wien. Hier zou hij twee Bundesliga-titels plus de Oostenrijkse beker winnen.

In 1985 bereikte Rapid de finale van de UEFA Cup Winners ‘Cup. Panenka speelde als invaller en zijn ploeg verloor met 3-1 van Everton. Daar zal vast de oorzaak liggen… Later dat jaar verhuisde Panenka naar VSE St. Pölten. Hier speelde hij nog twee seizoenen voordat Antonin naar de lagere competities ging in Oostenrijk. Al waar hij speelde van 1987-1989 voor Slovan Wenen. Van 1989-1991 voor ASV Hohenau. En van 1991-1993 voor Kleinwiesendorf.

Panenka kreeg de kans om 59 maal voor zijn land uit te komen. Hierin zou hij zeventien interlandgoals maken. Het was één van de meest succesvolle periodes van zijn land. Het toenmalige Tsjecho-Slowakije bereikte namelijk knap de finale van het Europees Kampioenschap. Het kampioenschap dat gehouden werd in Joegoslaviè. Na 90 minuten was de stand tegen de West-Duitsers 2-2. Dit nadat Bernd Hölzenbein in de allerlaatste minuut de gelijkmaker had gescoord voor onze oosterburen.

Bij een stand van 4-3 voor de Tsjecho-Slowaken legde Panenka aan en stiftte de bal met veel risico door het midden in het doel. Hij passeerde hiermee op een briljante wijze keeper Sepp Maier die inmiddels al de hoek had uitgekozen. En Panenka bezorgde Tsjecho-Slowakije daarmee de Europese titel.

Sindsdien is aan zulke strafschoppen zijn naam verbonden en is ‘Panenka’ met dank aan dat memorabele moment nog steeds veelgehoord op de voetbalvelden. Sinds 1976 zijn er namelijk talloze pogingen ondernomen om Panenka na te streven. Zowel met succes als ook zonder. Op elk niveau van de sportieve piramide over de hele wereld. Zelfs tijdens cruciale wedstrijdmomenten zoals internationale bekerfinales.

Panenka zelf eindigde zijn carrière bij het Oostenrijkse Slovan HAC Wien. Dat altijd een ploeg was van de lagere Tsjechische voetbalklassen. De club werd kampioen in derde klasse maar mocht niet promoveren omdat men op kunstgras speelde. Dit was namelijk niet toegestaan voor een tweedeklasser. Dus bleef de club helaas op bescheiden niveau spelen.

Antonín Panenka kreeg na zijn loopbaan de baan als voorzitter van de Tsjechische topclub FC Bohemians 1905 Praag. De club waar hij jaren voor uit kwam als speler.

(Foto: Wikipedia)

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Jaap 6 december, 2011

    Geniaal hé 😉 Ik was vorig jaar in Tsjechië en vroeg aan wat Tsjechen naar deze man. Na enig uitleg (ze kenden hem in eerste instantie niet), bleek inderdaad dat hij gewoon in Praag woont. We konden er gewoon langs gaan, afspraak was niet nodig. Helaas helaas: tijdgebrek…

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén