Antonín Panenka (1948)

Antonín Panenka

Antonín Panenka (2 december 1948) was een Tsjechische voetballer die tijdens het EK van 1976 tegen West-Duitsland de bekendste strafschop ooit maakte.

Het toenmalige Tsjecho-Slowakije bereikte knap de finale van het Europees Kampioenschap, dat gehouden werd in Joegoslaviè. Na 90 minuten was de stand tegen de West-Duitsers 2-2, nadat Bernd Hölzenbein in de allerlaatste minuut de gelijkmaker had gescoord voor onze oosterburen.

Bij een stand van 4-3 voor de Tsjecho-Slowaken legde Panenka aan en stiftte de bal met veel risico door het midden in het doel, en passeerde Sepp Maier die inmiddels al de hoek had uitgekozen. Hij bezorgde Tsjecho-Slowakije daarmee de Europese titel. Sindsdien wordt aan zulke strafschoppen zijn naam verbonden en is ´Panenka´ met dank aan dat memorabele moment nog steeds veelgehoord op de voetbalvelden.

Als clubspeler kwam Panenka in eigen land veertien seizoenen uit voor Bohemians Praag. Waarna hij naar Oostenrijk vertrok om te gaan spelen voor Rapid Wien. Na vier seizoenen in Wenen vertrok Panenka naar VSE Sankt Pölten. Hier zou hij twee seizoenen verblijven. In 1987 vertrok Panenka naar Slovan HAC Wien. Om hier twee jaar later zijn loopbaan als profvoetballer te bëeindigen. Hij speelde op lager niveau nog voor ASV Hohenau en SV Wiesendorf.

Antonín Panenka kreeg na zijn loopbaan de functie als voorzitter van de Tsjechische topclub FC Bohemians 1905 Praag.

(Foto: Wikipedia)

Eén reactie

  1. Geniaal hé 😉 Ik was vorig jaar in Tsjechië en vroeg aan wat Tsjechen naar deze man. Na enig uitleg (ze kenden hem in eerste instantie niet), bleek inderdaad dat hij gewoon in Praag woont. We konden er gewoon langs gaan, afspraak was niet nodig. Helaas helaas: tijdgebrek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *