Arnold Bruggink (1977)

Arnold Bruggink (1977)

Arnold Jan Bruggink (24 juli 1977) is een voormalig middenvelder die in zijn beginjaren als prof te boek stond als een groot talent. De aanvallend ingestelde speler begon zijn profloopbaan bij FC Twente, waar hij naar enkele goede seizoenen de overstap maakte naar PSV.

Hoewel Bruggink vooral in het seizoen 1999/2000 veel indruk maakte, brak hij nooit door tot de Europese top. Hij kreeg zodoende het predicaat ‘eeuwig talent’ opgedrukt.

Bruggink werd op jonge leeftijd door FC Twente overgenomen van de amateurclub RKVV STEVO. In 1994 debuteerde hij in het eerste elftal. Toenmalig trainer Rob Baan liet de jongeling al op zestienjarige leeftijd aan het grote werk ruiken. De maanden na zijn debuut mocht Bruggink vaker opdraven, waardoor hij in zijn eerste profseizoen tot negen duels kwam en daarin viermaal scoorde. Het daaropvolgende seizoen veroverde Bruggink een basisplaats. Waarna hij in 1997 transfervrij werd overgenomen door PSV.

Bruggink pakte in Eindhoven bij aanvang van het seizoen direct zijn eerste prijs door de Johan Cruijff schaal te winnen. In een team met onder meer Luc Nilis, Wim Jonk, Jaap Stam en Vampeta was de twintigjarige Bruggink niet altijd zeker van een basisplaats. Maar hij kwam wel tot 25 wedstrijden en negen doelpunten.

In het derde jaar als PSV’er leek Bruggink definitief door te breken. De vaak ook als aanvaller acterende middenvelder scoorde negentienmaal voor de Eindhovenaren en leidde zodoende zijn ploeg naar de landstitel en werd zelf uitgeroepen tot Talent van het Jaar 1999/2000. Ook debuteerde hij in dit jaar voor Oranje. In het WK-kwalificatieduel met Ierland mocht hij invallen, in het oefenduel tegen Spanje, enkele maanden later, stond hij in de basis.

Ondanks het superseizoen dat Bruggink kende, bleef een transfer uit en dat bleek niet goed te zitten bij Bruggink. Zijn prestaties werden alsmaar minder en in plaats van de gedroomde transfer naar een Europese topclub, vertrok Bruggink in 2003 naar Real Mallorca. Na één seizoen vertrok hij weer uit Spanje, om voor sc Heerenveen te tekenen.

In Friesland groeide Bruggink uit tot een basisspeler, maar het niveau van begin deze eeuw haalde hij niet meer. Twee seizoenen later was Bruggink niet verder gekomen dan zeven doelpunten. Hierna vertrok hij naar Duitsland, waar hij bij Hannover 96 nog enkele goeie seizoenen kende.

We schrijven het jaar 2010 keerde Arnold Bruggink (1977) bij FC Twente terug om na één jaar zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Hoewel hij in zijn slotjaar niet veel speelde, sloot hij wel af met het winnen van de KNVB-beker. Na zijn carrière werd Bruggink analist voor de Nederlandse TV .

(Foto: ANP Foundation).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *