Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Vampeta (1973) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Vampeta (1973)

Marcos Santos Vampeta

Vampeta, oftewel Marcos André Batista Santos (13 maart 1974) , was een offensieve rechtsback die in de jaren ’90 speelde bij PSV en VVV en in 2002 wereldkampioen werd met het Braziliaanse elftal.

Als groot talent van Fluminense tekende de goedlachse verdediger in 1994 een contract bij PSV. Dat hem voor twee miljoen gulden overnam. Zijn eerste verblijf in de lichtstad werd geen succes, integendeel zelfs. Interim-trainer en scout Kees Rijvers  vroeg zich hardop af of hij wel de ‘juiste’ Vampeta had aangewezen. In tegenstelling tot zijn landgenoot Ronaldo, die wel furore maakte in Eindhoven, verpieterde Vampeta op de bank.

Alle partijen waren het erover eens dat een verhuurperiode goed was voor de rechtspoot. Vampeta verhuisde naar stadion De Koel om een seizoen voor VVV uit te komen. In Venlo, waar hij onder meer samenspeelde met spelers als John Roox, Gerald Sibon, Juno Verberne en Dogan Corneille, speelde hij een uitstekend seizoen. Ook bij Fluminense, dat hem daarna huurde maakte hij een prima indruk. Trainer Dick Advocaat gunde hem daarop in 1996 een nieuwe kans bij PSV.

In zijn tweede periode in Eindhoven werd Vampeta, toch wel een tikkeltje onverwacht, een belangrijke kracht. Als opkomende rechtsback was hij veelvuldig gevaarlijk aan vijandelijke kant. Dat hij verdedigend af en toe een steekje liet vallen, ach, dat werd wel weer opgevangen door sterkhouders als Jaap Stam. In 1997 werd de Braziliaan zelfs kampioen met PSV, waar destijds ook spelers als René Eijkelkamp, Gilles de Bilde en Luc Nilis speelden.

Toch legde PSV hem geen strobreed in de weg toen Corinthians zich in 1998 meldde voor de besnorde Braziliaan. In Brazilië wist hij als rechtermiddenvelder zelfs het nationale elftal te halen. In 2002 werd hij dan ook wereldkampioen met de Goddelijke Kanaries, ook al moest hij zich toen tevreden met slechts één invalbeurt. Uiteindelijk kwam Vampeta tot 41 interlands.

De Braziliaan keerde later nog terug naar Europa, waar hij zou uitkomen voor Paris Saint Germain en Internazionale. Een groot succes werd dat echter niet. Vampeta voelde zich toch het meest thuis in zijn Brazilië, zijn thuisland. Al waar hij zich na zijn carrière definitief zou vestigen. Wel zou Vampeta later verklaren Nederland als zijn tweede thuisland te zien vanwege de mooie tijd die hier heeft beleefd. Na nog bij diverse clubs te hebben gespeeld, zette de goedlachse speler in 2008 een punt achter zijn carrière.

(Foto ANP – Marcel Antonisse)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *