Bart Latuheru (1965)

Bart Latuheru

Bart Latuheru (8 november 1965) was een lichtvoetige vleugelaanvaller van Excelsior, Vitesse, AZ en NEC.

In zijn geboorteplaats Capelle aan de IJssel werd Latuheru lid van voetbalvereniging CVV Zwervers, waar hij ging spelen als rechtsbuiten. Na een aantal jaar mocht hij in stadion De Kuip een wedstrijd spelen tegen Feyenoord C1, als voorwedstrijd voor de Klassieker. Tijdens dit duel scoorde Latuheru drie keer en werd hij ontdekt door Feyenoord en Sparta. Hij koos voor Sparta en kwam terecht in de jeugdopleiding van deze club, echter daar wilden ze na enkele jaren niet met hem door.

Xerxes wilde hem wel hebben en zo kwam Latuheru bij deze club terecht, waar hij al snel het eerste elftal haalde. In 1985 meldde Feyenoord zich opnieuw bij Latuheru, maar de club bood hem slechts een amateurcontract. Latuheru wilde liever prof worden en koos voor een contract bij Excelsior. Trainer Rob Jacobs had erg veel vertrouwen in hem en liet hem het eerste seizoen meteen bijna alle wedstrijden meespelen.

Na vier jaar goed spelend bij Excelsior kwam er interesse in Latuheru en vertrok hij naar Vitesse. Ook bij Vitesse werd hij meteen basisspeler en na drie mooie voetbaljaren jaar meldde Ajax zich voor hem. De club uit Amsterdam had een nieuwe rechtsbuiten nodig, maar koos op het laatste moment voor Marc Overmars in plaats van Latuheru.

In 1996 vertrok hij dan toch bij Vitesse en ging hij spelen voor AZ. Heel lang hield hij het daar niet uit. In zijn eerste seizoen speelde hij nog 33 wedstrijden, maar de club degradeerde naar de Eerste Divisie. Het jaar erop ging Latuheru naar NEC, de grote rivaal van Vitesse, de club waar hij zeven seizoenen had gespeeld. Hier speelde Latuheru in vijf jaar 136 duels waarna hij op 37-jarige leeftijd stopte met professioneel voetbal.

Na zijn carrière als prof ging Latuheru nog spelen bij een aantal amateurclubs. Uiteindelijk stopte hij met voetballen om in zijn eigen zaak te gaan werken.

Latuheru speelde tijdens zijn carrière één interland voor het Nederlands elftal. In 1989 speelde Oranje een oefenwedstrijd tegen Brazilië, waarin hij mocht meespelen.

(Foto: ANP – Dick Coersen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *