Marc Overmars (1973)

Marc Overmars

Marc Overmars (29 maart 1973)  die als rappe vleugelflitser speelde in zijn carrière bij Go Ahead Eagles, Willem II, Ajax, Arsenal en FC Barcelona. Op 6 juli 2012 werd bekend gemaakt dat Overmars de nieuwe directeur voetbalzaken gaat worden bij Ajax.

Overmars speelde tot zijn veertiende voor SV Epe, waar hij opviel. Hij vertrok dan ook naar Deventer om te gaan spelen in de jeugd van Go Ahead Eagles. Hier zat hij 2,5 jaar op een speciale voetbalschool. In het seizoen 1990/91 kwam hij voor de Eagles uit in de eerste divisie. Marc speelde elf wedstrijden waarin hij eenmaal scoorde. Daarna kocht Willem II hem voor f.700.000,-, destijds een recordbedrag voor een speler van zijn leeftijd. In het seizoen 1991/92 speelde hij met Willem II in de eredivisie 31 wedstrijden waarin hij een keer scoorde.

Na dit seizoen ging hij naar Ajax. Zijn eerste doelpunt voor Ajax maakte Overmars in de eerste ronde van de UEFA Cup op 16 september 1992 tegen Casino Salzburg. In zijn eerste seizoen bij Ajax speelde Overmars alle competitiewedstrijden zonder maar een minuut te missen. Ook scoorde hij al enkele doelpunten.

De KNVB beker was Overmars zijn eerste prijs. Met zijn enorme snelheid op de linkerflank en zijn talloze assists was hij een ware plaag voor menig defensie. Hij was daarmee de meest constante speler bij Ajax en voor zijn opvallende spel kreeg hij als beloning de prijs voor speler van het jaar, de Gouden Schoen.

Het seizoen 1994/95 was het meest succesvolle jaar uit Overmars’ carrière. Met Ajax won hij namelijk de Champions League en werd hij ongeslagen Nederlands kampioen. Overmars speelde 27 competitiewedstrijden waarin hij acht keer scoorde. Na een zware blessure speelde Overmars uiteindelijk zijn laatste 25 competitiewedstrijden in het seizoen 1996/1997. Hierin wist hij twee keer te scoren.

Na vijf jaar Ajax vertrok Overmars naar het buitenland. Het Arsenal van Arsène Wenger kocht hem voor circa 15 miljoen gulden. Overmars’ eerste jaar bij Arsenal was bijzonder succesvol. Arsenal won namelijk de ‘Double’, het landkampioenschap en de FA Cup. Overmars maakte het eerste doelpunt in de FA Cup Finale op Wembley. Anelka maakt de winnende. In de competitie scoorde Overmars twaalf keer in 32 wedstrijden. Hij speelde daarna nog twee seizoenen voor Arsenal. In 2000 verloor hij met Arsenal de UEFA Cup finale van Galatasaray na penalty’s. De rappe buitenspeler scoorde in drie seizoenen bij Londenaren veelvuldig.

Na het seizoen 1999/2000 vertrok Marc Overmars samen met zijn ploeggenoot Emmanuel Petit naar FC Barcelona. De transfersom van circa 40 miljoen euro (88 miljoen gulden) maakte van Overmars de duurste Nederlandse speler aller tijden. In Barcelona speelde hij vier seizoenen waarin geen grote prijzen in de prijzenkast kwamen.

Op 26 juli 2004 moest Overmars noodgedwongen door veel knie- en enkelblessures afscheid nemen van het profvoetbal. Na zijn carrière als profvoetballer keerde Overmars in 2005 terug naar zijn eerste profclub Go Ahead Eagles, waar hij toetrad tot de Raad van Commissarissen van de Eagles.

Na zijn hierboven omschreven pensioen, keert Overmars op 10 augustus 2008 terug in de voetballerij, waar hij zijn rentree in het profvoetbal zou gaan maken bij Go Ahead Eagles. De coach van Go Ahead Eagles vond dat Overmars in de afscheidswedstrijd van Jaap Stam een zeer goede indruk had achtergelaten. Op de vraag die Overmars gesteld kreeg (“wil je weer gaan voetballen?”) volgde een bevestigend ja-geknik. Uiteindelijk speelde hij voor het laatst in het profvoetbal op 1 mei 2009, hij kreeg tegen TOP Oss een invalbeurt in de laatste minuut. Maar het werd een afscheid in mineur, want na 2 zware tackles moest Overmars direct het veld hinkend verlaten met een zware enkelblessure.

Vanaf 2009/2010 ging Overmars weer spelen bij SV Epe. Daar traint Overmars af bij de club waar hij ooit met voetballen is gestart. Sporadisch valt hij in bij het eerste team, spelend in de 1e Klasse Zondag amateurs. Op 6 juli 2012 werd bekend dat Overmars bij AFC Ajax door de directie en raad van commissarissen werd aangesteld als directeur voetbalzaken. Overmars ging zich onder andere bezig zal gaan houden met transferzaken, de jeugdopleiding en de scouting.

Overmars heeft ook gespeeld in het Nederlands voetbalelftal. Hij debuteerde op 19-jarige leeftijd voor Oranje in de wedstrijd Nederland-Turkije op 24 februari 1993 (3-1). In deze wedstrijd maakte hij tevens al na 4 minuten zijn eerste doelpunt voor Oranje. Op het WK 1994 in de VS werd Overmars uitgeroepen tot “Best Young Player”. Op 11 oktober 1995 scoorde Marc Overmars driemaal in 13 minuten tijdens de EK kwalificatiewedstrijd Malta-Nederland. In totaal speelde Overmars 86 interlands waarin hij 17 doelpunten maakte.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *