Ben Zweers (1934)

Ben Zweers

Ben Zweers (12 april 1934) was profvoetballer voor USV Elinkwijk, Sportclub Enschede, N.E.C., De Graafschap en Vitesse, daarna voetbaltrainer en technisch directeur.

Ben Zweers begon zijn voetbalcarrière bij amateurclub Rheden, waar hij vier jaar speelde. Vervolgens ging hij in de Eredivisie spelen bij USV Elinkwijk. Zweers speelde er twee seizoenen (62 wedstrijden, 26 goals). In deze periode was ook de eerste Surinamer die voor het Nederlands elftal speelde, Humphrey Mijnals, voor Elinkwijk actief, samen met zijn broer Frank en enkele andere Surinamers. Samen bekend geworden als het “klavertje vijf”. Behalve de broers Humphrey en Frank Mijnals waren dat Michel Kruin, Erwin Sparendam en Charly Marbach.

Bij Elinkwijk raakte Zweers in opspraak. In de wedstrijd tegen HVC zou hij een tegenstander een dreun hebben gegeven. Zweers ontkende en ook zijn tegenstander wist van niets. Toch werd de straf in eerste instantie gehandhaafd. Supporters gingen garant staan voor de premie-derving wat weer leidde tot een nieuwe aanklacht. Uiteindelijk werd de zaak geseponeerd.

Na de degradatie van USV Elinkwijk besloot rechtsbinnen Ben Zweers in de eredivisie te blijven en daarom te verkassen naar Sportclub Enschede. Dit leverde na één seizoen een moyenne op van één op twee en een half: 25 wedstrijden, tien doelpunten.

In 1963 ging Ben Zweers naar N.E.C., al waar hij twee seizoenen speelde. Zweers kwam naar Nijmegen als opvolger van publiekslieveling Hans Verhagen, die in zijn enige seizoen bij N.E.C. 29 keer doel trof. Zweers kwam met 26 goals in de buurt van dit aantal; bovendien scoorde hij twee van de drie Nijmeegse goals in met 1-3 de gewonnen promotiewedstrijd aan het eind van het seizoen 1963-1964 tegen Alkmaar, waardoor N.E.C. naar de eerste divisie promoveerde.

In hetzelfde seizoen boekte N.E.C. de grootste competitie-overwinning uit de clubhistorie door met 9-1 te winnen van NOAD. De slimme Zweers maakte vijf van de Nijmeegse treffers.

In 1965 ging Zweers voetballen bij De Graafschap. De Graafschap speelde in die tijd in de tweede divisie. Zweers liet zich ook hier niet onbetuigd.. In een wedstrijd tegen RBC en bij een achterstand van 1-0 sloeg hij een tegenstander knockout. Dit nadat zijn gelijkmaker werd afgekeurd wegens buitenspel. Ondanks dat het publiek “10, 10, 10” scandeerde (zijn rugnummer), werd zijn actie niet opgemerkt door de scheidsrechter van dienst.

In het laatste seizoen voor Zweers, promoveerde de club uit Doetinchem naar de eerste divisie. Dankzij een 2-0 zege op FC Hilversum wordt de tweede plek op de ranglijst veilig gesteld en daarmee tevens de eerste promotie in de historie.

Zweers beëindigde zijn profvoetbalcarrière bij Vitesse en werd vervolgens trainer in het amateurvoetbal, onder andere bij RKHVV en Rheden, waar hij zelf had gevoetbald. Eind jaren 80 werd Zweers technisch directeur bij De Graafschap, maar hier stapte hij al gauw weer op na een conflict met trainer en bestuur.

(Foto: kanaalridder.blogspot.nl)

2 reacties

  1. Ha Jip, leuk om eea over opa te lezen toch! Ik zit nu naast hem en hij maakt zich druk over de mogelijke verkoop van De Jong naar reaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *