Bernardus Adriaan ‘Barry’ Hulshoff (1946-2020)

Bernardus Adriaan 'Barry' Hulshoff

Bernardus Adriaan ‘Barry’ Hulshoff (30 september 1946 – 17 februari 2020) was een woest ogende voorstopper die menig maal het vijandelijke doel wist te vinden. Hulshoff: Elf jaar Ajax 1, zeven landstitels, drie keer de Europa Cup I

Hulshoff speelde van 1966 tot 1977 bij Ajax. Hij was, eerst naast Velibor Vasović en later naast Horst Blankenburg een van de centrale verdedigers van ‘het Gouden Ajax’, dat aan het begin van de jaren zeventig drie maal de Europacup I won.

Hulshoff kreeg een eerste kans van Rinus Michels in de tweede mistwedstrijd tegen Liverpool op Anfield Road, op 14 december 1966 (2-2), als vervanger van de in de eerste wedstrijd geblesseerde Wim Suurbier. Na de Europacup-finale tegen AC Milan (1-4) in 1969 nam hij de plaats over van Ton Pronk. Hulshoff was een kopsterke verdediger, die ook herhaaldelijk scoorde. Niet alleen met het hoofd, maar ook met de voet.

Hulshoff speelde naast Ajax voor MVV uit Maastricht. Ook verkoos hij een buitenlands avontuur in Oostenrijk. Grazer AC was de club die de verdediger met de lange haren en de ruige baard binnen hengelde. Hij speelde daarnaast veertien wedstrijden voor het Nederlands elftal, en scoorde daarin zes doelpunten.

Tegen het einde van zijn actieve carrière is de Deventernaar in Zuid-Limburg gaan wonen. Hij speelde enkele jaren bij MVV en bouwde een opvallend huis in Eijsden.

Van 2004 t/m 2012 was hij werkzaam als technisch directeur bij Ajax America in de Verenigde Staten.  Vervolgens werd Hulshoff trainer bij diverse clubs in die streek en in België bij o.a. Wuustwezel, Lierse SK en Eendracht Aalst. Vanaf juni 2012 als assistent coach bij KVC Westerlo. Op 14 december 2010 werd Hulshoff gekozen in de ledenraad van Ajax. Dit gebeurde na een oproep van Johan Cruijff om meer oud-voetballers in de ledenraad te krijgen.

Bernardus Adriaan ‘Barry’ Hulshoff was in 1973 in een kleine gastrol te zien in de film Op de Hollandse toer van Wim Sonneveld. Daarnaast was hij één van de eerste voetbalprofs die ooit naam maakte in een tv-reclame. Hulshoff promootte in de jaren zeventig hondenbrokken van Chappie. Later vertelde Hulshoff dat hij voor deze rol in natura was uitbetaald met hondenvoer en een videorecorder.

Op 17 februari 2020 stierf Hulshoff na een kort ziekbed.

(Foto: ANP –  Cor Mulder)

 

2 reacties

  1. Welk huis is het dat hij in Eijsden bouwde? Ik woon in Eijsden en ben geïnteresseerd.

  2. Beste Annemiek. Helaas! Tot zover reikt onze informatie niet. Daarnaast zijn wij ook niet bekend met Eijsden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *