Bernd Schuster (1959)

Bernd Schuster

Bernd Schuster (22 december 1959), oftewel ‘de Blonde Engel’, was een technisch zeer begaafde middenvelder die zowel speelde bij Barcelona als bij Real en Atletico Madrid.

De besnorde Duitser begon zijn carrière bij 1. FC Köln in 1978. Twee jaar later excelleerde hij op het EK, waarbij Duitsland de titel zou pakken ten koste van België. Dat jaar won hij zelf de Zilveren Bal bij de verkiezing van Europees voetballer van het jaar.

In de zomer na dat EK in 1980 vertrok Schuster naar Barcelona. De ‘Blonde Engel’ zou acht seizoenen spelen bij de Spaanse topclub. Na 170 wedstrijden en 63 goals stapte hij na een conflict met het bestuur echter over naar aartsrivaal Real Madrid. Nadat hij ook daar in conflict kwam met het bestuur, verruilde hij in 1993 Real voor stadgenoot Atletico. In Duitsland bouwde hij daarna af bij Bayer Leverkusen, hij speelde daar onder meer nog samen met Bernard Schuiteman. De sierlijke middenvelder beëindigde zijn carrière bij Pumas UNAM uit Mexico in 1997.

Schuster, die veel fraaie doelpunten op zijn naam schreef, gold als een controversiële speler die diverse aanvaringen had met zowel bestuurders als trainers. Mede daardoor speelde Schuster slechts 21 interlands voor het nationale elftal van het toenmalige West-Duitsland.

Na zijn actieve carrière werd Bernd Schuster trainer bij onder meer 1. FC Köln, Getafe, Real Madrid en Besiktas. Bij de Turkse club stapte hij in maart 2011 op na slechte resultaten. Hij ging aan de slag als trainer van Málaga.

(Foto: ANP – Foundation)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *