Berthil ter Avest (1970)

Berthil ter Avest

Berthil ter Avest (19 november 1970) was een middenvelder die speelde voor FC Twente, FC Groningen en Roda JC en in Duitsland voor Borussia Mönchengladbach.

Berthil begon op jonge leeftijd met voetballen bij SVZW uit Wierden en werd als 15-jarige ondekt en kwam zo terecht  in de jeugdopleiding van FC Twente. Op 24 december 1989 maakte hij als invaller zijn eredivisiedebuut in een wedstrijd tegen Willem II.

In zijn eerste twee seizoenen speelde Ter Avest 47 wedstrijden voor de ‘Tukkers’ en scoorde daarin acht maal. Na het seizoen 1990/1991 verkaste hij naar Roda JC, dat hem op dat moment een betere contractaanbieding deed dan Twente.

Ter Avest was drie jaar in dienst van de Limburgse club, maar kwam in zijn tweede seizoen minder aan spelen toen en liet zich verhuren aan FC Groningen. Bekijk de website FCG Stats voor alle statistieken van de periode dat Berthil speelde bij FC Groningen. Ter Avest keer uiteindelijk terug naar FC Twente, waar inmiddels Issy ten Donkelaar, eerder zijn trainer bij de jeugd van Twente, de hoofdtrainer was geworden.

In de zes jaar die volgden groeide Ter Avest uit tot een vaste waarde in het eerste elftal van FC Twente. Hij speelde 176 competitiewedstrijden waarin hij veertien keer scoorde. In seizoen 1997/1998 speelde hij vijf wedstrijden in de UEFA Cup.

In 2000 dwong de op dat moment 29-jarige Ter Avest een transfer naar het Duitse Borussia Mönchengladbach af. Na een eerste seizoen waarin hij geregeld speelde, raakte hij echter op een zijspoor en speelde hij nog maar één wedstrijd in anderhalf seizoen. Hij vertrok vervolgens naar De Graafschap. Het seizoen 2002/2003 zou echter zijn laatste seizoen als profvoetballer worden; een achillespeesblessure noopte hem zijn loopbaan te beëindigen.

Berthil ter Avest startte na zijn voetballoopbaan met zijn echtgenote een bedrijf in bloemenkaartjes.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *