Issy ten Donkelaar (1941)

Issy ten Donkelaar (7 november 1941) voetbalde tussen 1962 en 1971 voor Sportclub Enschede en FC Twente. Hij sloot zijn loopbaan af bij SC Heracles. Hij stond gedurende zijn carrière zowel als aanvaller, middenvelder als verdediger opgesteld, meestal aan de rechterkant. Hij scoorde 26 eredivisiedoelpunten.

Issy ten Donkelaar was ooit een respectabele profvoetballer en was in de jaren negentig anderhalf jaar hoofdtrainer van FC Twente. Maar zijn levenswerk vervulde hij op de achtergrond als opleider. De KNVB afdeling Twente en daarna FC Twente plukten er de vruchten van.

Ten Donkelaar was op 27 augustus 1972 de eerste speler in het Nederlands betaalde voetbal die een Rode kaart ontving.

Begin jaren negentig was Ten Donkelaar hoofd jeugdopleidingen bij FC Twente. In 1994 werd hij aangesteld als hoofdtrainer, als opvolger van Rob Baan. Ten Donkelaar werd als de meest geschikte kandidaat gezien om talenten uit de jeugdopleiding te laten doorstromen. Toen de resultaten uitbleven, keerde hij op 15 januari 1996 terug naar de jeugdopleiding. Ten Donkelaar werd na een interim-periode onder leiding van Fred Rutten opgevolgd door Hans Meyer.

(Foto: ANP – Koen Suyk)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *