Bosko Bursac: Vitessenaar voor het Leven

Bosko Bursac

Op woensdag 8 april werd de voetbalwereld opgeschrikt door het overlijden van  Vitesse-clubman Bosko Bursac (74). De Serviër was in de jaren ’70 een veelscorende spits bij de Arnhemmers. Later werd hij meesterscout bij de club en haalde hij grote spelers als Machlas, Diarra, Curovic en Perovic.

Bosko Bursac
Bosko Bursac

Bosko Bursac zag op 22 augustus 1945 het levenslicht in het Bosnische Isjek, vlakbij de grens met Kroatië. Hij groeide op in Servië, vlakbij Belgrado. Via Proleter Zrenjanin, HNK Rijeka en NK Zagreb kwam hij in 1974 terecht bij Vitesse. De Arnhemse club speelde toen nog in de Eerste Divisie en werd getraind door Ned Bulatovic. Bij het Arnhemse publiek maakte Bursac zich direct onsterfelijk: hij scoorde tijdens zijn debuut een doelpunt tegen aartsrivaal NEC. Zes jaar zou de kopsterke en sluwe aanvaller in Arnhem spelen. Hoogtepunt in deze periode was het kampioenschap van de Eerste Divisie in 1977. Nadat de powerspits onder trainer Henk Wullems steeds vaker op de bank terechtkwam beëindigde hij in 1980 zijn carrière op 35-jarige leeftijd.

Na zijn voetbalcarrière keerde Bursac terug naar Joegoslavië. Als Serviër woonde de voormalige aanvaller vreedzaam in het Rijeka, waar hij door zijn grote prestaties voor de club als ‘grote meneer’ gold. De Balkanoorlog in de jaren ’90 had echter grote gevolgen voor Bursac en zijn gezin. Opeens was hij in Kroatië niet meer veilig met zijn gezin. Omdat Bursac een dubbel paspoort had kon hij naar Nederland terugkeren. Vrienden uit zijn Vitesse-kampioenselftal, waaronder Charly Bosveld, Joop Heezen en Herman Veenendaal, haalden hem op en regelden in Nederland een compleet ingerichte woning voor het gezin Bursac, inclusief luxe videorecorder.

Bursac was diep geroerd wist niet hoe hij zijn vrienden moest bedanken. Toch lukte hem dat, op bijzondere wijze. In een uitstekend scoutingsteam met onder meer Jan Streuer zou hij later grote spelers naar Arnhem halen, zoals Nikos Machlas, Marko Perovic, Dejan CurovicMahamadou Diarra en Miroslav Stefanovic. Veel spelers werden nadien voor veel geld verkocht. Nikos Machlas was zijn grootste vondst. De Griek werd voor een schijntje opgehaald bij OFI Kreta. Bij Vitesse werd hij Europees topscorer en werd hij voor negentien miljoen gulden verkocht aan Ajax. In 2015 ging Bursac met pensioen. Hij verliet de club als ‘Zilveren Vitessenaar’, vanwege zijn grote verdiensten voor de club. 

Bosko Bursac was een goede voetballer, een geweldige scout, maar bovenal een geliefd persoon. Door zijn grote verdiensten en sympathieke karakter een Vitessenaar voor het Leven. We wensen zijn naasten veel sterkte bij dit grote verlies.

(Foto: ANP)

 

Bursac in 2015 met onze redacteur Maarten van Wieringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *