Dejan Čurović (1968-2019)

Dejan Čurović

Dejan Čurović (10 augustus 1968 – 11 augustus 2019) speelde in Nederland bij Vitesse en FC Groningen. Vooral in Arnhem groeide hij uit tot cultheld. Want hij vormde er een zeer succesvol duo met de Griek Nikos Machlas. Čurović overleed op 10 augustus 2019 aan de gevolgen van een kort ziekbed. Het was zijn 51e verjaardag…

‘DJ Superstar’, zoals zijn bijnaam luidde, speelde in Joegoslavië voor FK Zemun en Partizan Belgrado. In 1994 vertrok hij naar Vitesse. Daar waar de ambities op dat moment torenhoog waren. De hoge verwachtingen maakte hij echter zonder problemen waar in Arnhem. De Joegoslaaf vormde met Nikos Machlas namelijk een gevreesd duo in de PTT Telecompetitie. En mede dankzij hem kon de Griek Europees topscorer worden in 1998.

Čurović zelf zorgde trouwens voor een paar leuke mijlpalen in de geschiedenis van de Arnhemmers. Zo zorgde hij namelijk op 25 maart voor het eerste doelpunt in stadion GelreDome in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen NAC. ‘DJ’ scoorde tegen FC Twente ook al het laatste doelpunt in Stadion Nieuw Monnikenhuizen. Wat het voormalige stadion van Vitesse is en was. Deze goal leverde een knappe 2-1 winst op. In totaal scoorde Čurović 43 goals voor Vitesse in 115 wedstrijden.

In 2000 werd de bonkige spits als nieuwe ‘superstar’ gepresenteerd bij het net gepromoveerde FC Groningen. Maar daar kwamen de kwaliteiten van Čurović minder uit de verf. Dit omdat de Groningers in de daaropvolgende seizoenen vooral degradatievoetbal speelden. Maar als pinchhitter was hij nog regelmatig succesvol in het Oosterpark. Dejan scoorde namelijk in totaal tien goals voor de ‘Trots van het Noorden’.

In de 47 wedstrijden die Dejan Curovic in deze selectie speelde scoorde hij 12 keer. Hij kreeg in totaal 0 gele, 0 geel-rode en 0 rode kaarten. Zijn grootste overwinning is de 0-5 in de uitwedstrijd tegen Be Quick op 14-08-2001. Zijn grootste nederlaag is de 5-1 in de uitwedstrijd tegen NAC op 26-08-2000. Het gemiddelde winstpercentage in zijn wedstrijden is 29,79%. Met dank aan de website van FCG Stats.

Na zijn avontuur in Groningen beëindigde ‘DJ’ zijn professionele loopbaan. Hij speelde zeven interlands voor Joegoslavië. Na zijn carrière werd hij onder meer zakenman in zijn vaderland. Bij Vitesse was hij nog regelmatig zichtbaar. Zo reikte hij in 2017 de KNVB-beker uit na de gewonnen bekerfinale. Daarnaast onthulde hij het monument voor stadion Nieuw-Monnikenhuize.

Dejan Čurović overleed, wrang genoeg, een dag na zijn 51e verjaardag na een kort ziekbed. De voetbalwereld reageerde geschokt op zijn overlijden.

(Foto: ANP – Herman Pieterse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *