Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Boudewijn Zenden (1976) - Kent u deze Nog

Boudewijn Zenden (1976)

Boudewijn Zenden

Boudewijn Zenden (15 augustus 1976) was een talentvolle, hardwerkende flankspeler die op alle linies aan de linkerkant heeft gespeeld. ‘Bolo’, die in zijn jeugd ook een talentvolle judoka was, debuteerde in 1994 voor PSV in het betaalde voetbal.

Na vier succesvolle seizoenen, waarin hij landskampioen, bekerwinnaar werd en tweemaal de Johan Cruijff Schaal won, vertrok de Limburger na het WK van 1998 naar het ‘oranje-gekleurde’ FC Barcelona.

In zijn eerste seizoen, onder aanvoering van trainer Louis van Gaal, prolongeerde de Catalanen de titel in ‘La Liga’.
Na drie seizoenen in Barcelona vond Zenden het welletjes en verkaste ‘Bolo’ in 2001 naar Chelsea. In de periode die volgde, waarin geen prijzen werden gewonnen, speelde hij 43 wedstrijden waarin hij viermaal tot scoren kwam.

Na twee seizoenen mocht Zenden vertrekken omdat Chelsea voor meer dan 160 miljoen euro aan nieuwe spelers had gekocht. Ook een uitspraak van toenmalig bondscoach Dick Advocaat, dat hij wekelijks moest spelen om in aanmerking te komen voor het EK 2004 in Portugal, bracht de Limburger aan het twijfelen.

Verschillende clubs hadden interesse in hem, maar Zenden zag vele clubs niet zitten. Ajax en PSV wel, maar die toonden geen belangstelling. Middlesbrough, Charlton Athletic, Paris Saint Germain en Hannover 96 toonden belangstelling. Alleen het Franse PSG zag hij wel zitten. Toen ook die transfer niet door ging, koos hij ervoor om op leenbasis naar Middlesbrough te gaan.

Dit bevalt hem dusdanig goed dat Boro hem na één seizoen definitief overneemt van Chelsea. De periode in Middlesbrough is zeer succesvol. Zenden scoort de winnende goal in de League Cup finale van 2004 tegen de Bolton Wanderers en verzekerde Middlesbrough van zijn eerste prijs in de geschiedenis van de club.

Na het uitdienen van zijn contract bij Middlesbrough vertrok de flankspeler transfervrij naar Liverpool, de club die een maand daarvoor nog de Champions League had gewonnen. Hier won Zenden de Europese Supercup in 2005, de Community Shield in 2006 en verloor hij de Champions League finale van 2007. Een dag na de verloren finale maakte Rafael Benitez bekend dat Bolo mocht na het seizoen mocht vertrekken.

Via Olympique Marseille, waar hij twee seizoenen zou spelen, belandde hij weer in de Premier League en wel bij Sunderland FC. De twee seizoenen die Zenden hier speelde, werden gekenmerkt door de vele wisselbeurten die hij kreeg. Het publiek in het Stadium of Light zag de Limburger daardoor zelden aan de aftrap staan.

Boudewijn Zenden heeft 54 interlands achter zijn naam staan, waarin hij zeven keer scoorde. Hij kwam uit op het WK van 1998 en de EK’s van 2000 en 2004.

In 2012 werd Boudewijn Zenden de nieuwe assistent-trainer van Chelsea onder het bewind van zijn oud-manager Rafael Benitez. Sinds het seizoen 2013-2014 is Zenden werkzaam bij zijn oude club PSV. Nadat hij begon als assistent-trainer bij Jong PSV, werd hij vanaf november 2015 onderdeel van de technische staf van PSV als specialistentrainer, hij richt zich hier met name op het trainen van vleugelaanvallers. Daarna werd hij assistent-trainer bij het eerste.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *