Brian McBride (1972)

Brian McBride (19 juni 1972) is een voormalig aanvaller uit de Verenigde Staten die met name in Engeland werkzaam was. De spits kwam onder meer uit voor VfL Wolfsburg, Fulham en de nationale ploeg van de VS, waarvoor hij 96 maal uitkwam en dertig keer voor scoorde. Tegenwoordig is McBride werkzaam bij zijn eigen voetbalschool, de McBride Soccer Academy. Deze resideert in zijn geboorteland.

McBride begon met voetballen bij de ploeg van zijn High School, aan de  Buffalo Grove High School. De aanvaller bleek hier niet alleen doelpunten te kunnen maken, maar ook te kunnen keepen. in de finale van een regionaal toernooi wist McBride vier van de acht penalty’s te stoppen. Hoewel dit een knappe prestatie was, waren het uiteindelijk de doelpunten die de fanatieke voetballer naar zijn eerste profclub hielpen. McBride studeerde af aan de Saint Louis University, waarvoor hij in 89 wedstrijden 72 maal scoorde en veertig assists verzorgde.

De Milwaukee Rampage haalde de aanvaller op en aldaar ging McBride rustig verder met het scoren en uitdelen van assists. Hoewel hij slechts achttien wedstrijden voor de club speelde, scoorde hij zeventien keer en gaf hij achttien assists. Hij was dus bij 35 doelpunten in zeventien wedstrijden direct betrokken. Dit viel VfL Wolfsburg op en de destijds in de Tweede Bundesliga acterende ploeg nam de speler over. Bij de Volkswagenclub kon McBride echter geen indruk maken. Het niveauverschil bleek te groot met het voetbal in de VS, wat destijds nog in de kinderschoenen stond. Ook voelde hij zich niet thuis in Duitsland en na één jaar keerde hij weer terug naar de VS, waar hij ging voetballen voor de Colombus Crew, uitkomend in de pas van start gegane MLS. Hier ging het weer prima met McBride en scoorde hij in acht seizoenen 62 keer. Tweemaal werd hij kortstondig in deze periode uitgeleend, In 2000 aan Preston North End, in 2002 aan Everton. De beide Engelse clubs wilden McBride na de leenbeurt overnemen, maar de MLS, destijds nog de ‘beheerder’ van de contracten van de spelers en dus ‘eigenaar’ van de spelers, weigerde een transfer.

Uiteindelijk kreeg McBride de transfer wel. Voor anderhalf miljoen dollar kocht Fulham het contract van de spits af bij de MLS en ging hij naar Londen. Hier kende McBride vervolgens een succesvolle tijd. De spits werd erg populair bij de supporters, die het harde werken en de instelling van de speler prezen. Zijn ploeggenoot in het jaar 2007/2008, Erik Nevland, was eenzelfde type speler en werd eveneens populair bij de aanhang van Fulham. McBride speelde vier jaar voor de club, waar hij in 2007 werd uitgeroepen tot ‘Speler van het Jaar’. Als extraatje hiervoor kreeg hij ook een bar in het stadion naar zich vernoemd; de McBride’s. In 2008 verliet McBride de club en bouwde hij in zijn geboorteland af bij Chicago Fire, waar hij in 2010 stopte met voetbal. Tegenwoordig werkt de blonde voetballer bij zijn eigen voetbalschool, de McBride Soccer Academy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *