Erik Nevland (1977)

Erik Nevland

Erik Nevland (10 november 1977) was een Noorse spits die bij FC Groningen uitgroeide tot dé publiekslieveling. Als groot talent werd Nevland al vroeg opgepikt door Manchester United, maar hier brak de sympathieke Scandinaviër niet door, waarna hij via zijn oude club Viking in 2004 in Groningen terecht kwam.

FC Groningen was destijds niet meer dan een middenmoter en had behoefte aan een scorende spits. Met de transfervrije Nevland deed men op dit vlak een gouden greep. De aanvaller verbaaste stad en ommelanden door in zijn eerste jaar zestien treffers te maken in twintig wedstrijden.

Procentueel gezien was Nevland hiermee de topscorer van Nederland. De officiële variant ging echter naar Dirk ‘Duracell’ Kuijt. Nevland vormde in die jaren een prima aanvalskoppel met Glen Salmon.

De jaren die hierop volgden, ging het doelpuntenmoyenne van Nevland achteruit, maar dit had geen effect op zijn populariteit. Mede door zijn keiharde werken werd de  blonde spits altijd gewaardeerd door het publiek. Textielkoning Henk ten Hoor sprong hierop in door het verkopen van de Nevlandmuts. Met het behalen van Europees voetbal, het betreden van het fonkelnieuwe Euroborg stadion (waar hij de allereerste officiële treffer maakte) en de titel Groninger van het Jaar 2007  waren er diverse hoogtepunten voor de aanvoerder.

Iedereen gunde Nevland dan ook de transfer die hij maakte naar Fulham, in januari 2008. De spits werd voor zo’n 2,5 miljoen euro verkocht en werd ook in Londen populair. Na 2,5 jaar besloot Erik Nevland weer terug te keren bij Viking om hier af te bouwen. Op 18 november 2012 speelde ‘Het fenomeen uit Stavanger’ zijn allerlaatste wedstrijd in het betaalde voetbal. Hij kreeg een groots afscheid en werd zelfs bezocht door supporters uit Groningen.

(Foto: Stichting FC Groningen Museum)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *