Bülent Korkmaz (1968)

Bülent Korkmaz (24 november 1968) was een verdediger uit Turkije. Korkmaz speelde zijn gehele carrière voor Galatasaray en won in 2000 de UEFA Cup door in de finale Arsenal na strafschoppen te verslaan. De gewezen libero wordt tevens gezien als één van de beste Turkse verdedigers ooit.

Korkmaz werd als elfjarig jongetje toegevoegd aan de jeugdopleiding van Galatasaray. Echter niet als veldvoetballer, maar als doelman. Al snel werd hem de rol als verdedigende middenvelder aangemeten, om uiteindelijk als centrale verdediger door te breken en successen te boeken.

En dat waren er erg veel. In de negentien jaar dat Korkmaz in het roodwit van Cim bom voetbalde, pakte hij 29 hoofdprijzen. Waaronder acht Turkse landstitels en zes nationale bekers. Maar de mooiste prijs was ongetwijfeld de UEFA Cup die in 2000 werd gewonnen. Met onder meer Hasan Sas in de gelederen, werd Arsenal verslagen na strafschoppen. Korkmaz deed de hele wedstrijd mee, hoewel hij tijdens het duel een gebroken schouder opliep.

Ook als Turks international was Korkmaz een groot man. Hij was de eerste speler die de grens van honderd interlands passeerde en eindigde uiteindelijk op 102 caps. Zijn grootste succes met de nationale ploeg was in 2002, toen tijdens het wereldkampioenschap de derde plaats werd veroverd.

Nadat Korkmaz in 2005 zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing, werd hij trainer bij verschillende clubs, waaronder kortstondig bij Galatasaray. Sinds november 2011 traint hij Karabükspor.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *