Carlos Valderrama (1961)

Carlos Valderrama

Carlos Alberto Valderrama Palace (2 september 1961) was een Colombiaanse middenvelder die voornamelijk opviel door zijn geblondeerde haardos. Verdiende hiermee ook zijn bijnaam: ‘De witte Gullit.’  Speelde het grootste gedeelte van zijn loopbaan in de Verenigde Staten.

In 1996 komt ‘El Pibe’ in de VS terecht en daar bleef hij totdat hij in 2002 zijn loopbaan afsloot. Voordat hij in Noord-Amerika terecht kwam, reisde hij eerst nog enkele andere werelddelen af. Via Zuid-Amerika, waar hij in zijn geboorteland voor onder meer Deportivo Cali uitkwam, kwam hij in 1988 in Europa terecht, bij het Franse Montpellier.

Na drie jaar vertrok hij uit Frankrijk en tekende hij een contract bij het Spaanse Real Valladolid. Na één seizoen hield hij het ook op het Iberisch schiereiland voor gezien en kwam hij via enkele Colombiaanse clubs terecht in de VS.

Met Tampa Bay, Colorado Rapids en Miami Fusion FC diende de Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar 1987 en 1993 drie clubs in de Major League Soccer. In zijn debuutjaar in de MLS won Carlos Valderrama overigens ook de titel ‘speler van het jaar.’

Deed met zijn land Colombia mee aan het WK van 1990,1994 en 1998. Vooral voor het WK in de VS (1994) waren de verwachtingen hoog gespannen. De Colombianen hadden plaatsing voor de volgende ronde uiteindelijk niet meer in eigen hand. Ze waren namelijk afhankelijk van de uitslag in Los Angeles, waar de Verenigde Staten en Roemenië tegen elkaar speelden. Colombia was alleen gebaat bij een forse zege van de WK-organisator. Het waren echter de Oost-Europeanen die met 1-0 zegevierden door een treffer van verdediger Dan Petrescu.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *