Dan Petrescu (1967)

Daniel Vasile Petrescu (22 december 1967) was een Roemeense aanvallend ingestelde rechtsachter. De verdediger kwam onder meer uit voor Steaua Boekarest, Foggia en Chelsea. Na zijn spelersloopbaan ging hij het trainersvak in.

Petrescu werd opgeleid door Steaua Boekarest, waarvoor hij in 1985 zijn debuut maakte. Nadat hij het seizoen erop verhuurd werd aan FC Olt, wist hij in de jaren die daarop volgden bij de club een basisplaats af te dwingen. Met de club, destijds een Europese topper, wist hij in 1989 de finale van de Europa Cup I te bereiken. Uiteindelijk bleek het AC Milan van onder meer Ruud Gullit en Marco van Basten met 0-4 te sterk. Beide aanvallers scoorden in de finale tweemaal.

In 1991 vertrok Petrescu naar Italië. Foggia trok hem aan en aldaar kwam de aanvallend ingestelde back goed tot zijn recht. Het aanvallende systeem van Zdenek Zeman lag Petrescu goed en samen met onder meer Giuseppe Signori en Luigi di Biagio werd er veel lof geoogst, maar geen prijzen.

Via zowel één seizoen bij Genoa als één jaar bij het Engelse Sheffield Wednesday, tekende Petrescu in 1995 een contract bij Chelsea. Hier werd Petrescu een bijzonder gewaardeerde kracht en won hij met Gullit als speler/manager de FA cup in 1997. Petrescu bouwde af via Bradford City, Southampton en National Boekarest. Bij elk van deze clubs speelde hij één seizoen. (Foto: ANP Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *