Carsten Jancker (1974)

Carsten Jancker

Carsten Jancker (28 augustus 1974) was een boomlange spits van 1,94 meter lang en woog 93 kg, maar was totaal niet sterk in de lucht. Aan de andere kant had hij juist wel een geweldige controle over de bal, zeker voor iemand met zijn lengte.

Carsten begon op jonge leeftijd al met voetballen en leerde het spelletje bij TSG Wismar. Daarna vertrok hij naar Hansa Rostock. Zijn postuur viel op jonge leeftijd al op. Maar wat natuurlijk veel belangrijker was waren de doelpunten. Dat leverde hem dan ook een stap omhoog op.

Jancker begon zijn professionele carrière uiteindelijk bij 1. FC Köln. In 1993 maakte hij zijn debuut in de Bundesliga. Hij speelde er slechts vijf wedstrijden. Toen Carsten 21 jaar was werd hij verkocht aan Rapid Wien. Bij deze club maakte Jancker zeven goals in de competitie en ook zeven in de Europacup II. Hij werd topscorer van dit toernooi en verdiende daarmee na één seizoen al een transfer naar Bayern München.

Bij de Duitse topclub had Jancker de meest succesvolle periode uit zijn loopbaan. Hij won vier keer de Bundesliga en één keer de Champions League. Samen met de Braziliaan Giovane Élber vormde Jancker een gevreesd duo in de spits. Hij scoorde vaak en dat viel ook de toenmalige Duitse bondscoach, Erich Ribbeck op. Hij selecteerde Jancker dan ook voor Euro 2000. Helaas voor Jancker en voor Duitsland kon de spits voor het nationale team nooit zo goed spelen als voor Bayern. Misschien was dit omdat hij bij de nationale ploeg niet zo’n goede partner naast zich had lopen als Élber. Ook al kon hij nooit echt indruk maken in dienst van Die Mannschaft, hij werd toch opgeroepen voor het WK 2002.

In hetzelfde jaar, 2002, vertrok Jancker na zes jaar dienst bij Bayern München. Hij begon aan zijn tweede buitenlandse avontuur en vertrok naar Italië en ging daar spelen voor Udinese. In twee jaar speelde hij 36 wedstrijden en scoorde hij slechts twee keer. Men zei dat Jancker te langzaam en te voorspelbaar was voor de Serie A. Jancker ging wederom terug naar zijn vaderland, maar ook bij 1. FC Kaiserslautern werd het geen succes. In 30 wedstrijden scoorde de spits vijf goals. Kaiserslautern degradeerde en Jancker vertrok naar Shanghai Shenhua in China. Na nog een uitstapje naar Oostenrijk hing hij in 2010 zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Zijn carriere leverde mooie beelden op.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *