KENTUDEZENOG

Giovane Élber (1972)

Giovane Élber (23 juli 1972) is een voormalig Braziliaanse spits die vooral bij Bayern München een ware Torjäger werd. Was tot 2010 de  meest scorende buitenlander ooit in de Duitse Bundesliga met 133 doelpunten.

Bayern München

Na eerst in Zwitserland te hebben gespeeld bij Grasshoppers tekende Élber een vierjarig contract in Zuid-Duitsland. Daarmee begon de meest succesvolle periode uit zijn loopbaan. Hij won daarna namelijk viermaal de landstitel met Bayern en driemaal de DFB-Pokal.

In 1999 miste Giovane echter het slot van de Champions League toen de Duitsers het in de eindstrijd op moesten nemen tegen Manchester United. Door een zware knieblessure moest hij namelijk vanaf maart toekijken hoe zijn team de finale bereikte. Na een krankzinnige ontknoping gingen de Engelsen er uiteindelijk (1-2) met de beker vandoor.

Champions Leaugue en Wereldbeker

Twee jaar later kreeg hij een herkansing, Giovane Élber was in het seizoen 2000/01 dé man in vorm. In Milaan wonnen de Zuid-Duitsers, met Dick Jol als arbiter de CL-finale van Valencia. Hier moesten wel strafschoppen voor aan te pas komen. Datzelfde seizoen werd ook nog de Wereldbeker aan de palmares toegevoegd.

De Braziliaanse spits ging maar door met scoren en verbrak in 2002 het Bundesliga-record van Stéphane Chapuisat. Op 23 maart van dat jaar maakte hij tegen 1.FC Köln zijn 107e en 108e doelpunt in de Duitse competitie. Giovane Élber kroonde zich daarmee tot meest succesvolle buitenlandse spits ooit.

Topscorer

Ondanks alle doelpunten was hij echter nog nooit topscorer geworden. Dat gebeurde pas een seizoen later toen hij samen met Thomas Christiansen 21 doelpunten maakte en daarmee de “kicker Torjägerkanone Award” in ontvangst mocht nemen. Er ging een droom mee in vervulling voor de inmiddels 30-jarige aanvaller: “Dat ik de meest succesvolle buitenlandse spits ooit ben in de Bundesliga interesseert niemand in Brazilië. Als ik echter als topscorer huiswaarts keer, ben ik de held!”

Daarnaast werd hij door zijn collega-voetballers ook nog eens verkozen tot “Beste Veldspeler van het Seizoen”. En als klap op de voetbalvuurpijl won hij de titel gegeven door Bayernfans:“Speler van het Seizoen”.

Na zijn tijd bij Bayern speelde hij met wisselend succes nog bij Olympique Lyon, Borrusia Mönchengladbach, waarna hij zijn carrière afsloot bij Cruzeiro in zijn vaderland Brazilië. Ondanks dat de club nog een jaar langer met hem door wilde, besloot Élber dat het mooi was geweest. Hij beëindigde zijn carrière per direct op 20 november 2006 na aanhoudende enkelproblemen en het overlijden van zijn vader.

Interlands

Vanwege de zware concurrentie van onder meer Romario en Ronaldo kwam Giovane Élber tot slechts 15 interlands. Hierin zou hij 7 keer scoren.

Na zijn actieve loopbaan bleef Giovane Élber in Brazilië samen met zijn vrouw Cintia en twee kinderen Camilla en Victor Antonio. Hij kocht een ranch en ging daar zo’n 6.000 runderen houden. Daarnaast is hij al jaren actief sociaal betrokken bij de straatkinderen uit zijn geboortestad Londrina. Voor dat goede doel heeft hij zijn eigen Giovane Elber Stiftung opgezet

(Foto: Wikipedia.)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén