Giovane Élber (1972)

Giovane Élber (23 juli 1972) is een voormalig Braziliaanse spits die vooral bij Bayern München een ware Torjäger werd. Was tot 2010 de  meest scorende buitenlander ooit in de Duitse Bundesliga met 133 doelpunten.

Na eerst in Zwitserland te hebben gespeeld bij Grasshoppers tekende Élber een vierjarig contract in Zuid-Duitsland en daarmee begon de meest succesvolle periode uit zijn loopbaan. Hij won viermaal de landstitel met Bayern en driemaal de DFB-Pokal.

In 1999 miste hij echter het slot van de Champions League toen de Duitsers het in de eindstrijd op moesten nemen tegen Manchester United. Door een zware knieblessure moest hij vanaf maart toekijken hoe zijn team de finale bereikte. Na een krankzinnige ontknoping gingen de Engelsen er uiteindelijk (1-2) met de beker vandoor. Twee jaar later kreeg hij een herkansing, Élber was in het seizoen 2000/01 dé man in vorm. In Milaan wonnen de Zuid-Duitsers, met Dick Jol als arbiter, na strafschoppen de CL-finale van Valencia. Datzelfde seizoen werd ook nog de Wereldbeker aan de palmares toegevoegd.

De Braziliaanse spits ging maar door met scoren en verbrak in 2002 het Bundesliga-record van Stéphane Chapuisat. Op 23 maart van dat jaar maakte hij tegen 1.FC Köln zijn 107e en 108e doelpunt in de Duitse competitie en kroonde zich daarmee tot meest succesvolle buitenlandse spits ooit. Ondanks alle doelpunten was hij echter nog nooit topscorer geworden, dat gebeurde pas een seizoen later toen hij samen met Thomas Christiansen 21 doelpunten maakte en daarmee de “kicker Torjägerkanone Award” in ontvangst mocht nemen. Er ging een droom mee in vervulling voor de inmiddels 30-jarige aanvaller: “Dat ik de meest succesvolle buitenlandse spits ooit ben in de Bundesliga interesseert niemand in Brazilië. Als ik echter als topscorer huiswaarts keer, ben ik de held!” Daarnaast werd hij door zijn collega-voetballers ook nog eens verkozen tot “Beste Veldspeler van het Seizoen” en door Bayern fans benoemd tot “Speler van het Seizoen”.

Na zijn tijd bij Bayern speelde hij met wisselend succes nog bij Olympique Lyon, Borussia Mönchengladbach, waarna hij zijn carrière afsloot bij Cruzeiro in zijn vaderland Brazilië. Ondanks dat de club nog een jaar langer met hem door wilde, besloot Élber dat het mooi was geweest en beëindigde hij zijn carrière per direct op 20 november 2006 na aanhoudende enkelproblemen en het overlijden van zijn vader.

Vanwege de zware concurrentie van onder meer Romario en Ronaldo kwam Élber tot slechts vijftien interlands waarin hij zeven keer scoorde. (Foto: Alchetron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *