Charley van de Weerd (1922 – 2008)

Charley van de Weerd

Anton ‘Charley’ van de Weerd (18 januari 1922 – 3 februari 2008) was een behendige en technische aanvaller van FC  Wageningen met een kiezelhard schot. Van de Weerd wordt gezien als één van de beste spelers die de voormalig profclub heeft gekend en werd in 1999 dan ook uitgeroepen tot ‘Wagenings voetballer van de twintigste eeuw.’ Tevens was Van de Weerd de neef van Ton van de Weerd, die evenals Charley een boegbeeld was van de Wageningse voetbalclub.

De ‘linksbinnen’ begon op zijn elfde te voetballen voor FC Wageningen en werd al gauw ‘Charley’ genoemd. De bewegingen van Van de Weerd leken veel op de aparte pasjes die de immens populaire komiek Charley Chaplin in die tijd in zijn shows gebruikte.

In 1940 debuteerde Van de Weerd voor de eerste ploeg die haar wedstrijden afwerkte op de Wageningse Berg. Het stadion gebruikte hij in de oorlog nog als onderduikadres vanwege de oproep van de Duitsers om, onder dwang, in de Duitse industrie te werken. Uiteindelijk werd Van de Weerd na een Razzia ontdekt en werd hij afgevoerd naar kamp Amersfoort, om enkele weken later loopgraven aan te leggen in Arnhem. Van de Weerd overleefde de oorlog en ging vervolgens weer voetballen.

Na de invoering van het betaalde voetbal in 1954 stapte Van de Weerd over naar De Graafschap, waar hij anderhalf jaar voetbalde. Hierna voetbalde Van de Weerd nog enkele jaren in zijn geboortestad om uiteindelijk in 1960 te stoppen.

Van de Weerd overleed op 3 februari 2008 op 86-jarige leeftijd, in zijn geliefde Wageningen.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *