Ton van de Weerd (1940-2011)

Ton van de Weerd (1940-2011)

Ton van de Weerd (10 oktober 1940 – 15 juli 2011) is topscorer aller tijden van FC Wageningen, de club waarbij hij zijn gehele carrière actief was.

Van de Weerd was een kind van de stad. Hij is er geboren en getogen. Voor FC Wageningen maakte hij zijn debuut in 1956. In die periode speelde hij nog even samen met zijn neef Charley van der Weerd. Nadat Charley stopte was de veelzijdige aanvaller jarenlang het boegbeeld en aanvoerder van de club. Van de Weerd ontpopte zich tot een intelligente voetballer met een goede techniek en dito spelinzicht.

In de jaren ’60 werd met van de Weerd het fundament gelegd voor een succesvolle periode. Onder trainer Bas Paauwe promoveerden de bewoners van de Wageningse Berg namelijk in 1968 naar de eerste divisie. In de jaren ’70 zou FC Wageningen een stabiele eerstedivisieclub worden. Zelfs behaalden de Wageningers nog een seizoen de Eredivisie in 1975.

Tussen 1956 en 1972 speelde van de Weerd maar liefst 481 wedstrijden en scoorde daarin 160 doelpunten. Hij speelde daarmee de meeste wedstrijden voor de club. Ook is hij tegelijk clubtopscorer aller tijden. Gevolgd op gepaste afstand door Gerdo Hazelhekke, die andere gevreesde spits van weleer. Vanwege het faillissement van de club in 1992 zal niemand hem dat record meer afpakken. ‘Mr. Wageningen’ bleef zijn club zijn hele carrière trouw, ondanks regelmatige interesse van andere clubs.

Na zijn professionele voetbalcarrière werd Ton van de Weerd onder Fritz Korbach nog assistent op de Wageningse Berg. Echter vooral actief als trainer bij de amateurs. Hij was onder meer succesvol als hoofdtrainer van Bennekom. Ook trainde hij VV Veenendaal, Leones en Ona ’53.

Op 15 juli 2011 overleed de aimabele Wageningse legende na een kort ziekbed op 70-jarige leeftijd.

FC Wageningen ging in 1992 failliet, na een tekort van 500.000 gulden. Stadion de Wageningse Berg, ooit een onneembare vesting, is een stille herinnering aan een mooie en nostalgische voetbalperiode. Waarbij onder meer Ton van de Weerd, in onderstaande reportage uit 2007 nog even aan het woord, de club successen bezorgde.

Op 13 september 2013 organiseerden we samen met andere voetbalblogs en de vrienden van Stichting FC Wageningen het retro-voetbalevenement ‘Ballen op de Berg’. Zie voor meer informatie: www.facebook.com/ballenopdeberg of volg het evenement op twitter via @ballenopdeberg

(Foto: Gahetna.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *