Claudio Caniggia (1967)

Claudio Caniggia

Claudio Paul Caniggia (9 januari 1967) was een Argentijnse aanvaller, die gedurende zijn carrière heel wat clubs versleet. Als international kwam hij uit op drie verschillende WK’s en speelde zowel voor River Plate als voor Boca Juniors. Kreeg tijdens een wedstrijd ooit een secondenlange zoen van Maradona.

Claudio Caniggia was naast Diego Maradona het enfant terrible van het Argentijnse voetbal. Hij had een voorliefde voor snelle auto’s, sigaretten en drugs. Vanwege zijn lange blonde wilde stroachtige haren kreeg hij de bijnaam ‘El Pájaro’ (de vogel). Anderen noemden hem daarom ‘Hijo del Viento’ (zoon van de wind). Claudio liep de 100 meter in 10.79 seconden.

Caniggia startte zijn prof loopbaan in 1985 bij River Plate, waar hij de eerste jaren van zijn loopbaan doorbracht. Drie jaar later vertrok hij naar Italië en tekende een contract bij Hellas Verona. Het begin van een lange tocht langs diverse clubs in Italië en Portugal. In 1993, hij speelde bij AS Roma en was in de kracht van zijn leven, werd hij betrapt op drugsgebruik. Hij werd voor een jaar geschorst.

In 1995 keerde hij terug naar Argentinië om de kleuren van Boca Juniors te verdedigen. Naar nota bene de aartsrivaal van River Plate, de club waar Claudio beroemd was geworden.

Bij Boca speelde ‘El Pájaro’ samen Diego Maradona, die er de laatste dagen van zijn loopbaan sleet. Tijdens een van de wedstrijden speelde zich het beroemde ‘kusincident’ af. Nadat Caniggia voor de derde keer doel had getroffen, kwam Pluisje op hem af en drukte een secondenlange zoen op zijn lippen. De vrouw van Claudio reageerde furieus: “Claudio’s lippen zijn van mij! Het enige dat ik van hem verlang, is dat hij zich niet voor lul zet. Hij gaf het slechte voorbeeld aan onze kinderen en ik verbied hem dit nogmaals te doen.”

Na drie seizoenen Boca zocht Caniggia zijn geluk weer in Europa bij Atalanta Bergamo. Eén seizoen later, hij was toen al 33, baarde hij opzien met een transfer naar het Schotse Dundee United. Door onenigheid binnen de clubleiding, duurde zijn verblijf daar maar één seizoen en wisselde hij naar Glasgow Rangers. Naar twee jaar Rangers beëindigde hij, via SC Qatar, in 2004 zijn loopbaan.

Als international voor Argentinië kwam Caniggia in 1985 voor het eerst binnen de lijnen. Vooral in het begin van de jaren negentig maakte hij naam en faam. Bij het WK 1990 haalde hij met Argentinië de finale, onder meer doordat hij in de achtste finale tegen Brazilië het enige doelpunt maakte. In de halve finale tegen Italië scoorde Caniggia opnieuw, het eerste tegendoelpunt voor de Italiaanse keeper Walter Zenga in 517 minuten. Door een schorsing moest Caniggia echter tijdens de finale vanaf de tribune toekijken.

In 1994 was Caniggia weer van de partij maar vier jaar later werd hij niet geselecteerd. Dit had niets te maken met zijn vorm of fitheid. De reden dat bondscoach Passarella hem links liet liggen was dat hij lang haar had. Passarella moest namelijk niets hebben van langharige spelers en Claudio weigerde zijn haar te knippen.

Na een aantal jaren van afwezigheid werd hij door bondscoach Marcelo Bielsa voor het WK 2002 opnieuw opgenomen in de nationale selectie. Hij kwam echter niet in actie, maar kreeg op de reservebank wel een rode kaart wegens het beledigen van de scheidsrechter.

Na zijn actieve carrière werd Claudio Caniggia zakenman en sport consultant. Hij is te volgen op twitter via @caniggiaclaudio.

(Foto: Wikipedia)

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *