Clemens Zwijnenberg (1970)

Clemens Zwijnenberg

Clemens Zwijnenberg (18 mei 1970) was een harde verdediger die zijn bijnaam ‘Turbo’ te danken had aan zijn enorme power en drive die hij in elke wedstrijd legde. De verdediger speelde onder andere voor FC Twente, Feyenoord en het Deense Aalborg BK.

Zwijnenberg begon met voetballen bij KVV Losser. In 1987 verkast hij naar de jeugdopleiding van FC Twente. In zijn eerste twee seizoenen speelde hij voor het tweede elftal en was hij geregeld reserve bij het eerste. Maar op 2 april 1989 maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht, in een uitwedstrijd tegen RKC. Zwijnenberg speelde voor zijn debuut altijd als aanvaller, maar werd door trainer Theo Vonk tot rechtervleugelverdediger gebombardeerd toen deze krap kwam te zitten in verdedigers.

Verdediger Zwijnenberg kwam erg goed tot zijn recht op zijn nieuwe plek en hij groeide in zijn nieuwe rol uit tot een vaste basisspeler. Voor Twente speelde Zwijnenberg 148 competitiewedstrijden, waarin hij dertien keer scoorde. Ook speelde hij met FC Twente vijf wedstrijden in Europees verband.

In 1995 meldde Feyenoord zich voor Zwijnenberg. Trainer Willem van Hanegem bleek erg gecharmeerd van deze Tukker. Zwijnenberg startte veelbelovend bij de Rotterdamse club en speelde veel wedstrijden. Ook speelde hij in de Champions League tegen Juventus. Van Hanegem werd echter vervangen door Arie Haan, bij wie Zwijnenberg regelmatig op de reservebank belandde. Daarbij kreeg hij ook te maken met enkele blessures.

Begin 1998 zag Zwijnenberg zich tussentijds getransfereerd naar Aalborg BK in Denemarken. In seizoen 1998/1999 kreeg hij achtereenvolgens huurcontracten bij Bristol City FC en NAC. In de zomer van 1999 tekende hij voor SC Austria Lustenau. Knieproblemen zorgden ervoor dat Zwijnenberg niet meer zijn oude niveau haalde en in 2001 besloot hij zijn profloopbaan te beëindigen.

Met zijn gezin verhuisde Zwijnenberg vervolgens terug naar Losser, waar hij een baan vond in het bedrijfsleven. Zwijnenberg was in het seizoen 2012/2013 assistent-coach bij de B-jeugd van FC Twente. Vanaf seizoen 2013/14 was hij trainer van het zaterdagteam van fusieclub SDC ’12 uit Denekamp.

(Foto: ANP: Arthur Bastiaanse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *