Willem van Hanegem (1944)

Willem van Hanegem

Willem van Hanegem (20 februari 1944) was een middenvelder die jarenlang uitkwam voor Feyenoord. Hij stond bekend om zijn goede passing (buitenkantje links) en tactisch overzicht, maar schuwde ook de strijd niet.

Van Hanegem heeft twee bijnamen: ‘de kromme’ maar ook de minder bekende ‘stille Willem’. De eerste bijnaam heeft hij natuurlijk te danken aan zijn karakteristieke lichaamshouding, de tweede omdat hij een rustige, inclusief droge humor, persoonlijkheid was en is gebleven. De eerste jaren van zijn carrière werd hij overigens meestal ‘Wim Hanegem’ genoemd. Deze fout komt zelfs voor in het programmablad voor zijn eerste interland, in 1968 tegen Schotland. Pas na drie interlands was zijn correcte naam tot de KNVB doorgedrongen.

Mister Feyenoord speelde voor Velox, Xerxes, Feijenoord en AZ’67, waarna hij zijn heil in het buitenland beproefde bij Chicaco Sting. Dit laatste was van korte duur want na 27 keer aan de aftrap te zijn verschenen, vertrok hij naar FC Utrecht om zijn carrière in stijl af te sluiten bij Feyenoord. In zijn laatste wedstrijd kreeg hij symbolisch de rode kaart van scheidsrechter Corver. De kromme won de Europacup 1 (1970), drie maal het landskampioenschap, de wereldbeker (1970) en de Uefa-cup.

Van Hanegem speelde 52 keer in het Nederlands elftal waarin hij zes keer een doelpunt maakte. Dit hadden er meer kunnen zijn als hij mee was gegaan naar het WK van 1978 in Argentinië. Al was hij in die periode geen vaste waarde meer. Van Hanegem was natuurlijk wel één van de pijlers van het elftal dat in 1974 vice-wereldkampioen werd.

Inmiddels is Willem van Hanegem commentator, ex-trainer van o.a. Feyenoord, Al Hilal, AZ, Sparta  en FC Utrecht en was hij assistent van Dick Advocaat tijdens het EK 2004. Van deze periode is zijn kenmerkende uitspraak naar aanleiding van DE wissel van Arjen Robben, gevraagd wat hij zou doen als Dick Advocaat in een vergelijkbare situatie opnieuw zo zou wisselen: “Dan sla ik ‘m neer.”

(Foto – ANP Foundation)

Eén reactie

  1. Ik volg Willem vanaf XERXES-DHC. Zijn transfer naar Feyenoord was een gouden. Het is nog steeds genieten. Nu als analist. Foto 2 zit nog steeds op mijn netvlies.. Ik wens hem nog veel mooie jaren toe. Een generatie genoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *