Clyde Wijnhard (1973)

Clyde Wijnhard (1 november 1973) was een Nederlandse voetballer van Surinaamse afkomst die door Louis van Gaal als zeer talentvolle verdediger werd gezien, maar toch in de frontlinie zijn beste spel vertoonde.

Clyde groeide op in Amsterdam, waar hij ook begon met voetballen bij Blauw-Wit. Op jonge leeftijd vertrok de talentvolle speler naar Ajax. Trainer Louis van Gaal zag namelijk in Wijnhard de rechtsback van de toekomst. Alleen het probleem was dat Wijnhard dat niet zo zag zitten en liever ergens in de voorste linie zijn kunsten wou vertonen.

Hij maakte dan ook zijn debuut op 24 januari 1993 in de thuiswedstrijd tegen SVV/Dordrecht’90 waar hij Stefan Pettersson verving. Na zijn debuut gemaakt te hebben in het eerste elftal werd Wijnhard niet al teveel gebruikt en werd daarom in zijn tweede seizoen  uitgeleend aan FC Groningen.

Daar speelde Clyde een verdienstelijk seizoen. Bekijk de website FCG Stats voor alle statistieken van de periode van deze spits in zijn tijd bij FC Groningen. Terug bij Ajax kreeg de aanvaller geen kansen meer in het eerste elftal en vertrok naar RKC Waalwijk en Willem II waar hij zich een degelijke aanvaller toonde. Vooral het ene jaar dat hij bij Willem II speelde, het seizoen 1997/98 was succesvol. Hij scoorde veertien treffers voor de Tilburgers, waarna de buitenlandse interesse toenam.

Toenmalig Premier League club Leeds United kocht de spits van Willem II voor een recordbedrag in de zomer van 1998. Wijnhard speelde zeker niet onverdienstelijk maar moest helaas toch een seizoen later vertrekken. Hij vertrok naar het ambitieuze Huddersfield Town. Ook daar scoorde hij regelmatig. In september 2000 zorgt een zwaar auto-ongeluk voor een breekpunt in de voetbalcarrière van Clyde Wijnhard.

Zijn revalidatie duurde maar liefst 18 maanden. Wijnhard moest zich na zijn herstel steeds weer bewijzen waardoor hij vele clubs af heeft gelopen. De meeste buitenlandse ervaring heeft hij opgedaan in Engeland met een tussenstop in Portugal bij SC Beira-Mar.

Zijn laatst bekende club was Brentford FC uit de vierde Engelse divisie. Op 1 januari 2007 liep zijn drie maanden durende contract af en stopte hij ermee.

Gedurende zijn carrière is Clyde Wijnhard meerdere malen uitgekomen voor de Suriprofs.

(Foto: ANP – Juan Vrijdag)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *