Coen Dillen: geen Europese topclub maar een sigarenmagazijn

Als je tegenwoordig meer dan twintig Eredivisiedoelpunten maakt in één seizoen, dan zit je goed. Een transfer naar een mooie Europese competitie en een goed gevulde portemonnee is gegarandeerd.  

Hoe anders was dat vroeger toen financiën nog niet allesbepalend waren in het Nederlandse voetbal. Zo scoorde PSV-spits Coen ‘Het Kanon’ Dillen in het seizoen 1956/57 liefst 43 keer. In plaats van zich te verlekkeren over een lucratieve zomertransfer opende hij samen met zijn vrouw Mien een sigarenmagazijn vlakbij het stadion. De winkel zou tot 2012 een begrip zijn in Strijp.

Bron: www.eindhoveninbeeld.com

Op een mooie nazomermiddag loop ik langs Philipsdorp richting de Frederiklaan in Eindhoven. Hier moet ergens het sigarenmagazijn van Coen Dillen hebben gezeten. Ik vraag aan een medewerker van een Chinees restaurant waar het sigarenmagazijn zetelde, een paar huizen verderop hoor ik. Het antwoord van de restaurantmedewerkster verraadt dat ze vaker deze vraag krijgt. Dat doet me goed als voetbalnostalgist.
We gaan terug naar juni 1957. Op dat moment is net het eerste professionele voetbalseizoen in Nederland geëindigd. Ajax, met midvoor Rinus Michels in de gelederen, eindigt als eerste. Het PSV van de Joegoslavische trainer Ljubiša Broćić eindigt als vijfde. Meer zit er dat jaar niet in voor de Eindhovenaren.

Toch kent het verder kleurloze seizoen van de Philips-club een groot lichtpunt. Aanvaller Coen Dillen is met liefst 43 doelpunten topscorer van de Eredivisie geworden. Dillen heeft zich ontpopt tot een levensgevaarlijke aanvaller, alles wat hij aanraakt verandert in goud. Zijn kwaliteit is zijn vlammende schot, keepers zijn kansloos op de vuurpijlen die hij op ze afschiet. Soms zelfs met persoonlijk leed tot gevolg. In een wedstrijd tegen MVV schiet hij de bal zo hard dat doelman Jan Vrijhof van de Maastrichtenaren naar verluidt zijn vinger breekt. Ook schiet hij eens een doelnet aan flarden. De bijnaam ‘Het Kanon’ is geboren.

 

PSV tijdens het seizoen 1956/57. Zittend links Coen Dillen. Bron: www.eindhoveninbeeld.com

In de zomer van 1957  tekent Dillen geen contract bij Manchester City of Real Madrid, om zich ‘binnen’ te voetballen. Naar verluidt kreeg Coen namelijk geen cent betaald voor zijn dribbels en kanonsschoten. Naast trainen en wedstrijden spelen werkt Dillen bij Philips, de schoorsteen moet immers roken.

Nee, de zomer na zijn unieke prestatie – hij was niet alleen Nederlands, maar ook Europees topscorer – staat in het teken van een nieuw sigarenmagazijn dat hij met zijn vrouw Mien op steenworp afstand van het PSV-stadion gaat openen. Aan de Frederiklaan 207 kan men vanaf dan terecht voor een Camel, Balmoral of een geurige Hudson.

‘Sigarenmagazijn Coen Dillen’ opent op een warme zaterdag 6 juli 1957 met een receptie tussen 12.00 en 14.00. In het Eindhovens Dagblad meldt de familie Dillen ‘Wij kunnen U alle soorten tabaksartikelen en -benodigdheden leveren. Gaarne nodigen wij U uit tot een bezoek aan onze moderne zaak uit. Naast rookwaar worden er ook wedstrijdkaarten voor PSV verkocht.
Vrouwlief Mien Dillen, liefkozend ‘Mientje’ genoemd, is de drijvende kracht achter het sigarenmagazijn. Zij haalt ook de papieren die nodig zijn om een tabakswinkel te runnen. Coen springt bij als het nodig is. Ze houdt het liefst 55 jaar vol. Ook na het plotselinge sterven van haar geliefde Coen in 1990 – hij werd slechts 63 – weigert ze de pijp aan Maarten te geven. Tot 2011 blijft ze fier rookwaar verkopen, ook drie overvallen krijgen haar niet klein. Zes dagen per week voorziet ze tevreden klanten van hun rokertjes. Totdat een lelijke val haar het werken onmogelijk maakt. Ze herstelt niet en moet noodgedwongen verhuizen naar een verzorgingstehuis. In 2012 sluit het sigarenmagazijn na een lang bestaan zijn deuren. Mien Dillen  – Hazeleger overlijdt in 2018.

Mien Dillen was de drijvende kracht achter het sigarenmagazijn. Liefst 55 jaar stond ze achter de toonbank. Ook drie overvallen kregen haar niet klein. Foto: www.eindhoveninbeeld.com

Coen Dillen wordt gezien als een van de grootste PSV’ers aller tijden. En dat is terecht, hij scoort in 483 wedstrijden die hij voor PSV speelt, 328 goals. In de competitie scoort hij in totaal 287 doelpunten, een ongekend aantal. Van 1953 tot 1960 wordt Dillen achtmaal op rij clubtopscorer. Als eerbetoon staat zijn bronzen standbeeld bij het Philips Stadion. In het museum van de Eindhovense club is de orginele toonbank van zijn sigarenmagazijn tentoongesteld en vereeuwigd.
Ondertussen is zijn legendarische record van 43 goals in één seizoen nog altijd niet omver geblazen. Henk Groot, Ruud Geels, Marco van Basten en Mateja Kezman kwamen nog het dichtst in de buurt, maar hun droom om dit record ging in rook op. Daarmee wordt de prestatie van ‘Het Kanon’ Coen Dillen elk jaar weer een stukje groter.

Het voormalige sigarenmagazijn van Coen Dillen aan de Frederiklaan in Strijp

Tekst: Maarten van Wieringen
Foto’s: www.eindhoveninbeeld.com 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *