Cor Lems (1961)

Cor Lems

Cor Lems (13 maart 1961) is een Rotterdammer die gekenmerkt werd door de Haagse mat en dito mentaliteit. Als smet en klein beetje rode draad op en in zijn loopbaan moest hij door zware blessures o.a. Europees voetbal missen.

De carrière van Lems is er één van uitersten: promoties, degradaties, zware blessures een kortstondig buitenlands avontuur en een verloren bekerfinale. Lems werd ook gerekend tot ‘de rebellerende zes’. Dit samen met spelers als Valk, Schellevis, Danen, Hoekman en Van Oosten. Na 367 wedstrijden, die resulteerden in 36 goals besloot hij dat het genoeg was. Zijn voetbalschoenen zijn ergens te vinden in een wilgenboom in de omgeving Rotterdam.

De uiterst populaire controlerende middenvelder Lems, genoot zijn opleiding bij Feyenoord, maar brak pas door bij DS’79. 77 wedestrijden en vijf goals als gevolg. Hierdoor dwong hij een transfer af naar het Engele Ipswich Town halverwege het seizoen 1983/84. Dit avontuur eindigde al na een half seizoen door een dijbeenblessure en hij keerde terug naar DS’79. 46 potjes en zes doelpunten later transfereerde bij naar FC Den Haag, waar hij negen jaar zou doorbrengen.

Cor Lems was een meer dan gemiddeld talent, die in zijn Haagse periode zelfs in serieuze belangstelling van PSV stond. De transfer ketste af op een te hoge transfersom. Cor Lems was een speler die zeer tegengestelde meningen en emoties wist op te roepen. Onomstreden bij supporters (die hem op handen droegen), zeer gewaardeerd door trainers als Co Adriaanse, maar ook verguisd door tegenstanders en sommige media. In den Haag kwam hij uit op een totaal van 139 wedstrijden waarin hij zeventien maal het net wist te vinden.

Type Wouters, onzichtbare uitblinker, stofzuiger, mannetjesputter, het zijn allemaal typeringen die passen bij de speler Cor Lems. Hij stond in de belangstelling van grote(re) clubs (naast dus PSV ook Atletico Madrid) maar dat ketste vaak af op een hoge transfersom. Trainers vonden hem lastig en bedachten uitwegen om van hem af te komen. Zo werd Cor door trainer Nol de Ruiter zelfs alleen opgesteld in thuiswedstrijden..

De vaak dragende speler Lems, kon zeer zeker goed voetballen maar had namelijk zeker ook een reputatie als notoire ‘kaartenpakker’ (70 in veertien seizoenen). Dat hij werd verguisd was daar zeker debet aan. Zijn hele profcarrière bracht hij door bij slechts drie clubs. Eerst DS’79 (van 1980 tot 1986), heel kort Ipswich Town, daarna FC Den Haag (van 1986 tot 1994) en vervolgens terug naar Dordrecht voor de club die inmiddels in Dordrecht’90 was omgedoopt.

Cor Lems sloot in 1999 bij Dordrecht’90 zijn carrière als voetballer af en is tegenwoordig medewerker bij een producent van afdichtingsmaterialen. Hij is nog steeds woonachtig in zijn geboorteplaats Rotterdam. Tot de zomer van 2009 was hij trainer van zaterdag eersteklasser RVVH uit Ridderkerk. Hij promoveerde met die ploeg via de nacompetitie naar de hoofdklasse. Vanaf juli 2009 werd hij trainer van Kocatepe Anadolu. Daarnaast was hij logistiek medewerker bij Hercuseal Giessen van augustus 1995 tot maart 2013.

(Foto: ANP – Paul Stolk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *