Jan Wouters (1960)

jan Wouters

Jan Wouters (17 juli 1960) was voor de trainers van FC Utrecht, AFC Ajax, Bayern München, PSV en het Nederlands elftal vaak de eerste die op het wedstrijdformulier werd gezet.

Jan Wouters (1960) maakte als voetballer deel uit van een gouden lichting. Onder leiding van trainer Rinus Michels greep hij in 1988 met het Nederlands elftal de Europese titel. In een elftal met grote wereldsterren als Gullit, Van Basten en Rijkaard , oftewel ‘het gouden trio‘, was Wouters van onschatbare waarde.

Als speler kwam ‘Jantje’ Wouters uit voor VV Utrecht, FC Utrecht, Ajax, Bayern München en PSV. Daarnaast speelde hij zeventig keer voor het Nederlands Elftal en maakte daarbij vier doelpunten. Hij debuteerde op 10 november 1982 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk (1-2), net als doelman Edward Metgod van HFC Haarlem. Wouters viel in dat duel na 57 minuten in voor Simon Tahamata.

In zestien jaar betaald voetbal werd Jan Wouters maar één keer landskampioen. Dit was bij Ajax (1989-1990). Wel won hij de KNVB beker meerdere keren, sleepte hij met zijn ploegmakkers de Europacup II binnen (1987) en werd hij uitgeroepen tot speler van het jaar 1990. Wouters kwam uit een milieu waar praten niet het hoogste goed was. Nee, Jan Wouters sprak met zijn voeten en zo nu en dan met andere lichaamsdelen als dat zo uit kwam.. Een vriendelijke man buiten de lijnen, een rotzak er binnen. Oftewel: een ‘type Jan Wouters’.

FC Utrecht was de eerste club voor Wouters. In 1980 kwam hij er als 19-jarig talent binnen. Na zes jaar trouwe dienst voor de ploeg uit de Domstad en 186 wedstrijden in het eerste wordt hij, voor zes ton, eindelijk opgepikt door het Ajax van Johan Cruyff. Tegelijkertijd liet Cruyff publiekslieveling Gerald Vanenburg naar grote rivaal PSV vertrekken. Ajax-supporters spraken er schande van.

Ook Van Basten roert zich: “Wat moeten we nou met zo’n schaver”, vraagt hij zich hardop af. Daar kreeg hij echter binnen de kortste keren spijt van. Wouters laat tijdens zijn eerste paar Ajax-trainingen geen spaan heel van de topspits in wording.

Wouters was een superprof, hard voor zijn omgeving, maar ook voor zichzelf. Alex Pastoor en Paul ‘Gazza’ Gascoigne kunnen hier over mee praten. In zijn Ajax-tijd gaf Wouters een elleboogstoot aan Alex Pastoor die op dat moment voor FC Volendam speelde. Later deed hij dat dunnetjes over tegen Paul Gascoigne in de wedstrijd tegen het Engels voetbalelftal. Hierdoor kreeg Jan de bijnaam ‘Lee Wouters’, naar Lee Towers (Leendert Huijzer).

In 1991 maakte Ajax bekend dat Wouters de Amsterdammers ging verlaten. Na 150 wedstrijden (21 goals) vond hij het welletjes. Ondanks interesse van Arsenal koos hij voor het Bayern München van trainer Søren Lerby. Twee en een half miljoen gulden was er gemoeid met deze overgang. Wouters had nog een contract voor drie jaar maar had de afspraak weg te mogen voor een zacht prijsje wanneer er zich een interessante club zou aandienen.

In München speelde Wouters bij een grote club, maar een echte prijs kwam er niet in de kast. 66 wedstrijden en zes goals zijn er, wat restten van de tijd van Wouters bij ‘FC Hollywood’. Omdat hij niet onder de indruk was van de trainingen en wel brood zag in een terugkeer naar Nederland besloot hij in 1994 te stoppen bij Bayern.

In de herfst van zijn carrière maakt Wouters de overstap naar PSV. 1.7 miljoen gulden moest PSV neertellen om de controlerende middenvelder binnen te hengelen. Wederom was hij van onschatbare waarde en wederom raakt hij in opspraak. In zijn laatste seizoen als voetballer noemt hij NAC-speler Yassin Abdellaoui een “kut-Marokkaan”. Dit leverde hem weer een relletje op.

Bij PSV haalde Wouters echter ook maar één prijs: de KNVB-beker van 1996, feitelijk de afscheidswedstrijd van Jan Wouters. In de Kuip wordt Sparta met 5-2 verslagen. Wouters krijgt kort voor tijd een publiekswissel en stopt met voetballen op professioneel niveau.

Na zijn actieve loopbaan besloot Wouters (assistent) trainer te gaan worden. Voor velen toch wel een verrassing. Een mooi rijtje clubs zouden volgen: FC Utrecht, AFC Ajax, Glasgow Rangers, het Nederlands Elftal, PSV, Kasımpaşa SK.

Op 20 april 2015 maakte Feyenoord bekend, dat Wouters, met ingang van het seizoen 2015/2016, naast Jean-Paul van Gastel assistent werd van Giovanni van Bronckhorst. Jan Wouters (1960) tekende een contract voor 2 jaar.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *