KENTUDEZENOG

Cor van der Hart (1928 – 2006)

Cornelis ‘Cor’ van der Hart (25 januari 1928 – 12 december 2006) was een Nederlandse verdediger die uitkwam voor Ajax, het Franse Lille, Fortuna ’54 en het Nederlands Elftal. Van der Hart wordt gezien als één van de betere Nederlandse verdedigers en beschikte over een goed schot, veel overzicht en een sterk fysiek.

Van der Hart kwam na een talentendag in de jeugdopleiding van Ajax terecht samen met Rinus Michels. In 1947 debuteerde hij in het eerste elftal van de club en wist hij ook direct de landstitel te veroveren. Lang bleef Van der Hart echter niet in de hoofdstad voetballen, want in 1950 kreeg de jonge verdediger de kans om profvoetballer te worden in Frankrijk. Hij greep deze mogelijkheid met beide handen aan en verkaste naar Lille OSC. Dat Van der Hart door de KNVB  als uitschot werd gezien en daarop geschorst werd voor interlandvoetbal, nam hij voor lief.

Vier jaar lang speelde Van der Hart in Noord-Frankrijk en in zijn derde jaar kwam hij dan toch uit voor het Nederlands Elftal, dit in de Watersnoodwedstrijd die werd gespeeld om aandacht te vragen voor de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Samen met onder meer Frans de Munck en Bertus de Harder werd er in Parijs tegen Frankrijk gespeeld en gewonnen; met 1-2.

De wedstrijd in Frankrijk wordt gezien als een directe aanleiding voor betaald voetbal in Nederland, wat een jaar later werd geïntroduceerd. De schorsing van Van der Hart en zijn landgenoten die buiten Nederland profvoetbal bedreven werd opgeheven en Van der Hart ging weer in Nederland voetballen. Het net opgerichte Fortuna ’54 nam de verdediger over van de Fransen. Een jaar na zijn terugkeer speelde Van der Hart ook zijn eerste officiële voor Oranje: tegen Denemarken.

Twaalf jaar lang bleef Van der Hart actief voor Fortuna ’54 waarmee hij een KNVB-beker wist te winnen. In 1966 nam Van der Hart afscheid als profvoetballer en ging hij verder als trainer, wat hem onder meer in de Verenigde Staten, Marokko en Turkije bracht. Op 12 december 2006 overleed Cor van der Hart op 78-jarige leeftijd. Doelman Mickey van der Hart is overigens de kleinzoon van Cor. 

(Foto: ANP – Foundation)

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén