Cornelis (Cees) van Kooten (1948 – 2015)

Cees_van_Kooten

Cornelis (Cees) van Kooten (20 augustus 1948 – 24 augustus 2015) was een kopsterke spits voor onder meer Hermes DVS, de Franse club Lille, Telstar en PEC Zwolle, maar werd vooral clubicoon van Go Ahead. De aanvaller uit Alblasserdam is topschutter aller tijden van de club uit Deventer met 79 competitietreffers.

Cees van Kooten is met recht een clublegende van Go Ahead Eagles. Hij maakte er maar liefst 79 doelpunten in zes seizoenen Deventer dienst, waarmee hij nog altijd all-time clubtopscorer is. Ook bleef hij de club altijd bezoeken nadat hij zelf niet meer de kicksen aan kon trekken.

Cees, bijnaam ‘de Tank’, was in zijn spelersloopbaan een stevige spits. Een spits met een maatje meer zeg maar, die zijn loopbaan begon bij Hermes DVS, de club uit Schiedam. We hebben het over niveau Tweede divisie in het jaar 1965. Hij speelde hier tot 1971, het jaar waarin Hermes DVS terugkeerde naar de amateurs. In deze zes jaar werd Van Kooten één keer topscorer van de Tweede divisie (1970/1971). Na 114 wedstrijden toog Van Kooten naar het Franse Lille OSC.

Cor van der Hart , die er eerder prof was geweest, was de man die Van Kooten naar Lille had weten te krijgen. Drie jaar spelen was de bedoeling, het werden echter door blessures en hoge concurrentie maar vier wedstrijden in een seizoen. In december 1971 werd hij verhuurd aan Telstar te Velsen, dat hem later definitief overnam.

Midden jaren zeventig, toen Cees van Kooten bij Telstar speelde, was de succesvolste periode voor de club, met als hoogtepunten een zesde plaats in het seizoen 1973-1974, een zevende in het seizoen 1974-1975 en een eindklassering als negende in het seizoen 1975-1976. Vanaf het seizoen 1976-1977 ging het met de prestaties bergafwaarts. 45 goals maakte Cees er in 138 wedstrijden. Het was zijn moment om de overstap te wagen naar de Go Ahead Eagles te Deventer, waar hij echt kon gaan uitblinken. Daar was heel voetbalminnend Deventer en omstreken het (achteraf) unaniem mee eens.

Legendarisch was de thuiswedstrijd tegen FC Amsterdam in 1978. Go Ahead Eagles moest winnen om degradatie te voorkomen. Echter, er was één groot probleem: clubtopscorer Cees van Kooten liep de donderdag voor die wedstrijd een spierscheuring aan zijn kuit op. Meespelen: onmogelijk. Zo niet voor Van Kooten. Zeker toen het bij rust nog 0-0 stond, was hij niet meer buiten de kalklijnen te houden. Volgens de overlevering ‘gemummificeerd’ van top tot teen, viel hij onder protest van trainer Bob Maaskant in. Het lot van de ‘lievertjes’ uit Amsterdam was bezegeld. Van Kooten stelde Stef Walbeek in staat het duel in het voordeel van Go Ahead Eagles te beslissen en het Eredivisieschap veilig te stellen.

“Ik moest alles die wedstrijd op één been doen, zowel springen als landen”, zou Van Kooten later verklaren. “Tot twee keer toe legde ik met mijn hoofd een bal van achteruit breed op Stef Walbeek, die twee keer scoorde. Daardoor wonnen we met 2-0. Als ik volledig fit was geweest, dan weet ik zeker dat ik er die wedstrijd vijf had gemaakt.” Aldus de welbespraakte en directe van Kooten. Ook schroomde hij ooit niet om een scheidsrechter ongeschikt te noemen. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om..

Al in zijn nadagen, hij was al dertig, toonde Ajax belangstelling. Uiteindelijk liep het stuk omdat de Amsterdammers acht ton toch iets te gortig vonden voor een kopsterke dertiger. Dit tot grote teleurstelling van Cees van Kooten. Ook een flirt met PSV liep op niets uit en zijn nieuwe en tevens laatste club werd uiteindelijk in 1983, na bijna 200 wedstrijden (79 doelpunten) in Deventer dienst: P.E.C. Zwolle. In 1984/85 leidde dit uiteindelijk tot degradatie naar de Eerste Divisie, waarna Cees van Kooten het ook gelijk een goed idee vond, om zijn voetbalcarrière af te sluiten.

Van Kooten debuteerde op 29 april 1981 op 32-jarige leeftijd in Oranje, tegen Cyprus. In dit WK-voorrondeduel nam hij meteen de enige treffer voor zijn rekening. Ook tegen België (eenmaal) en Malta (zelfs tweemaal) wist hij het vijandelijke doel te treffen. In totaal kwam de spits daarmee tot negen interlands, waarin hij dus vier treffers maakte.

Na zijn spelersloopbaan werd van Cees van Kooten trainer. Hij trainde onder andere N.E.C. uit Nijmegen, vanaf 1994. In 1995 werd hij echter ontslagen bij de club uit Nijmegen. Ook bij R.K.C. Waalwijk werd Cees van Kooten in het najaar van 1996 voortijdig de laan uit gestuurd. Hierna was hij nog kortstondig assistent-trainer bij Go Ahead Eagles, maar door een hartinfarct moest hij een stap terug doen.

Van Kooten overleed in 2015 op 67-jarige leeftijd aan kanker.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *