Cornelus Bernardus (Kees) Rijvers (1926)

kees-rijvers

Cornelus Bernardus (Kees) Rijvers (27 mei 1926) was een middenvelder die veel in Frankrijk speelde en later zelfs bondscoach werd.

Rijvers, die als voetballer opgroeide bij de Bredase verenigingen Groen-Wit en NAC, werd prof in Frankrijk bij de profclub AS Saint-Étienne. Valencia toonde belangstelling voor Rijvers, maar uitgerekend op dat moment werd hij getroffen door de bof. Rijvers adviseerde de Spanjaarden om Faas Wilkes aan te trekken, een advies dat opgevolgd werd.

In 1953 was hij een van de spelers die namens de Nederlandse profs meededen in de Watersnoodwedstrijd in Parijs tegen het nationale elftal van Frankrijk. Rijvers kwam later nog uit voor Feyenoord en keerde daarna terug naar Frankrijk. Hij sloot zijn actieve loopbaan in 1963 af bij NAC. In april 1963 scoorde hij zijn laatste doelpunt in de Eredivisie in een uitwedstrijd tegen AFC Ajax. De wedstrijd werd met 3-1 door NAC gewonnen.

Rijvers, middenvelder van beroep speelde bij respectievelijk NAC Breda, AS Saint-Étienne, Stade Français, weer AS Saint-Étienne, Feyenoord
en nogmaals AS Saint-Étienne en nogmaals NAC Breda. In teminste 305 wedstrijden wist hij 89 keer te scoren.

Rijvers speelde in totaal 33 wedstrijden voor het Nederlands voetbalelftal (10 goals). Hij maakte zijn debuut op 3 oktober 1946 in een met 6-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Luxemburg. Samen met Abe Lenstra en Faas Wilkes vormde Rijvers in Oranje wat destijds “het gouden binnentrio” werd genoemd. Van de tien interlands die zij samen speelden werd er slechts één verloren. Zijn laatste wedstrijd was op 7 maart 1960, toen hij in een uitwedstrijd tegen het Surinaamse elftal in de 58e minuut werd gewisseld voor Cees Groot. Nederland won uiteindelijk met 4-3.

In 1986 keerde Rijvers terug bij FC Twente als technisch directeur met hoofdtrainer Theo Vonk onder zich, en drie jaar later werd hij technisch coördinator bij PSV. In oktober 1994 werd hij drie maanden interim-coach, omdat Aad de Mos op staande voet was ontslagen. Rijvers loste de problemen op en gaf zijn opvolger Dick Advocaat, hoewel hij zelf Huub Stevens wilde, een goed elftal.

Na zijn loopbaan werd hij trainer van o.a. het Nederlands Elftal. In 2004 kreeg Rijvers de oeuvreprijs voor zijn hele trainersloopbaan uit handen van Rinus Michels. Sinds het overlijden van Michels in maart 2005, reikt Rijvers deze prijs zelf uit. Rijvers was voor PSV actief als scout in Frankrijk.

Kees Rijvers is sinds 1949 getrouwd en is vader van zes dochters. In 1991 vestigde hij zich met zijn echtgenote op het eiland Île d’Oléron aan de westkust van Frankrijk. Ten tijde van zijn trainerschap bij FC Twente en PSV was hij woonachtig in respectievelijk het Twentse Oldenzaal en het Brabantse Knegsel.

(Foto: ANP – Foundation)

Eén reactie

  1. Bekijk ook de Gedichten Us Abe Lenstra en Faas Wilkes op internet over Kees Rijvers van Dichter Danny van Strien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *