Cristiano dos Santos (1981)

Cristiano dos Santos

Cristiano dos Santos Rodrigues (3 juni 1981) was een Braziliaanse aanvaller die in Breda samen met landgenoot Sergio van publiekslieveling naar ‘Judas’ ging. Kwam in Nederland verder uit voor Roda JC en Willem II.

NAC Breda

Cristiano dos Santos
Cristiano dos Santos

Spelersmakelaar Marc van Hoof was het die Cristiano, samen met landgenoot Sergio, aan een contract in Breda hielp. De clubleiding van NAC droomde van samba in het Fujifilm-stadion en wreef zich in de handen. De potentiële publiekslievelingen zouden zeker een hoge transfersom gaan opleveren was de gedachte.

In november 1999 maakte de Braziliaan zijn Eredivisie debuut in het Volendamse Veronica-stadion. Met een 1-3 overwinning werden de punten meegenomen naar Breda. Echter, het was zijn enige wedstrijd dit seizoen en nadat NAC degradeerde uit de Eredivisie moest hij een jaar lang moest hij wachten op een vervolg van zijn Eredivisie avontuur. Op het tweede niveau van Nederland werd het geduld van de Braziliaan op de proef gesteld. Hij speelde slechts tien wedstrijden. Zijn inbreng in het kampioenschap – dat NAC direct weer terugbracht tot de Eredivisie – was hierdoor gering.

Terug op het hoogste niveau kwam de Braziliaan eindelijk in beeld bij trainer Henk ten Cate; in twee seizoenen scoorde hij zestien doelpunten in 59 wedstrijden. Mede dankzij zijn goede spel vond NAC zich halverwege het seizoen 2001/2002 terug op een vierde plek.

Het fanatieke publiek droeg Cristiano en ook Sergio op handen, maar toch bekoelde de liefde op den duur. De gedroomde transfersom zag het bestuur in rook opgaan. Cristiano en compagnon Sergio een tekenden een contract bij Roda JC die ervoor zorgde dat beide Brazilianen in de zomer transfervrij zouden vertrekken naar Kerkrade.

Roda JC

De club uit Kerkrade was verplicht om het minimale salaris voor spelers buiten de Europese Unie te betalen van bijna 800,000 gulden. NAC hoefde niet aan die voorwaarde te voldoen omdat beide Brazilianen al langer bij de club zaten. De club kon dit ook helemaal niet betalen. NAC voelde zich belazerd en de supporters waren woedend. Onder politiebegeleiding moesten ze de spelersbus worden ingeleid. ‘Judassen’ en ‘overlopers’ schreeuwden de spandoeken in het Fujifilm-stadion. Voor Henk ten Cate was het geen reden om zijn beste spelers niet op te stellen. Toch was ook hij niet te spreken over de gang van zaken: ‘Ik vraag me af of ze in hun hart wel gelukkig zijn. Maar ja, geld kan een hoop vergoeden.’

Ook bij Roda JC kon Cristiano dos Santos Rodrigues rekenen op een basisplek. Hij scoorde dertig keer in 78 wedstrijden. Een prima moyenne. Na drie seizoenen wilde hij het dan ook hogerop proberen.Toch kwam er vanuit het buitenland geen interessante clubs. ADO Den Haag en ook zijn oude club NAC hengelden naar de diensten van de Braziliaan, maar die konden niet aan zijn financiële eisen voldoen. Cristiano toog uiteindelijk een seizoen later naar Zwitserland, waar hij FC Basel had overtuigd van zijn kunnen. Toch was dit avontuur na zeven wedstrijden -waarin hij eenmaal scoorde- alweer afgelopen. Willem II bevrijdde de aanvaller in de winter van 2007 uit een uitzichtloze situatie in het St Jakob-Park.

Adelaide United

Na twee jaar tegen degradatie te hebben gevoetbald vertrok de behendige Braziliaan bij Willem II en sleet hij zijn laatste jaren als professioneel voetballer bij Adelaide United in Australië. Bij Tarxien Rainbows op Malta, waar hij herenigd werd met oud-ploeggenoot en landgenoot Sergio, speelde hij een jaar waar hij in twintig wedstrijden liefs achttien keer scoorde. Ook speelde de aanvaller nog een half seizoen op Honduras. Hier verkaste hij al snel omdat de leefomstandigheden te gevaarlijk waren. Familieleden van ploeggenoten werden ontvoerd en voor erg veel geld weer vrijgelaten. Voor Cristiano reden om zijn vrouw en kinderen niet mee te nemen naar het Centraal Amerikaanse land. Na het Honduras avontuur stopte Cristiano met professioneel voetbal.

In dienst van de Zuid-Australische voetbal bond (FFSA) promoot Cristiano dos Santos tegenwoordig futsal en geeft hij clinics. ‘Grote namen als Cristiano Ronaldo, Ronaldinho en Messi zijn begonnen met futsal voordat ze op het veld kwamen, het is een belangrijk onderdeel van je ontwikkeling’ zegt de Braziliaan die zelf op zevenjarige leeftijd begon met voetballen op straat. En hij geniet er elke dag van: ‘ Het is mooi om de ontwikkeling bij de jongeren te zien’ vertelde Cristiano tegen de plaatselijke krant. Toch een beetje samba in het Australische binnenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *