Ronaldo de Assis Moreiro ‘Ronaldinho’ (1980)

Ronaldinho

Ronaldo de Assis Moreiro (21 maart 1980) oftewel Ronaldinho is de wereldvoetballer van 2004 en 2005. De goedlachse Braziliaan vierde grote successen bij FC Barcelona door onder andere de Champions League en twee landstitels te winnen.

Ronnie’s eerste club was Grêmio waar hij onder de naam Ronaldinho Gaucho speelde. Dit om verwarring te voorkomen met Ronaldo Luis Nazário de Lima (Ronaldo). Ronaldinho betekent namelijk ‘kleine Ronaldo’. In 2001 verkaste hij naar Frankrijk om te gaan spelen voor Paris Saint Germain. Maar na twee jaar in Frankrijk koos Ronaldinho voor een contract bij FC Barcelona. Dit mede door de goede band met Sandro Rosell, vicevoorzitter van de club en oud directeur van Nike in Zuid Amerika.

In Catalonië verzamelde de Braziliaan ‘oeh’s en aah’s ‘ door het ene na de andere onnavolgbare dribbelacties en doelpunten te laten zien. “Ik verheerlijk de dribbel. Ik deed als kind niets anders dan dribbelen. In de salon, tussen de meubels en de stoelen, in de tuin tegen mijn hond. Met de bal aan de voet leerde ik alles”, aldus Ronaldinho in zijn autobiografie.

Een prachtige anekdote is dat Andres Iniesta eens verklaarde midden in de nacht wakker te zijn gebeld door de dribbelaar. Het was een paar dagen voor El Clásico. ‘’Andrés, ik weet dat het 3 uur ‘s nachts is, maar ik moet je wat vertellen. Ik ga Barça in juni verlaten. Mijn broer heeft een akkoord bereikt met Real Madrid. Het is een bedrag dat ik niet kan weigeren. Echt ongelooflijk”, zei Ronaldinho volgens Iniesta.

“Maar jij bent jong, jij begrijpt het wel. Ik vraag je één ding: vertel het aan niemand van de club. Ook niet in de kleedkamer. Verraad me niet, ik vertrouw je meer dan ieder ander. Welterusten, Andrés, zei hij. Ik had niet eens tijd om te antwoorden. De volgende dag kwam ik op de club en voelde ik om me heen een ongemakkelijke sfeer. De hele ploeg was stilletjes en ze gingen anders om met Ronaldinho.”

“Op de dag van de Clasico nam Dinho het woord. ”Jongens, dit is een belangrijke wedstrijd. Real is sterk, maar ik heb ontdekt dat wij als een familie zijn. Ik heb jullie allemaal gebeld en verteld dat ik de club ga verlaten, maar niemand heeft dat doorverteld. Ik kan jullie zeggen: ik blijf gewoon. Nog heel lang. Laten we het veld opgaan en Real een lesje leren!”

Barcelona won die avond met 3-0 van de grote rivaal in het Estadio Santiago Bernabéu. En Ronaldinho scoorde zelfs twee keer en kreeg na afloop een staande ovatie van het Madrileense publiek.

In de zomer van 2008 keerde Ronaldinho Barca de rug toe en tekende hij een contract bij AC Milan. Hier speelde hij namelijk drie seizoenen en won hij één keer de landstitel. Maar na deze jaren keerde hij weer terug naar zijn vaderland waar hij bij Flamengo en later nog bij Atlético Mineiro aan de slag zou gaan. En Ronnie begon wat in de vergetelheid te raken. Plotseling dook hij weer op in het seizoen 2014/2015 in Mexico. Maar hij zou hier een jaar weinig voetballen bij Querétaro FC.

Ronaldinho speelde in totaal 97 interlands voor Brazilië. Zijn grootste succes met de Gele Kanaries was wel het winnen van het WK van 2002 in Japan en Zuid Korea. Tevens pakte hij brons met zijn land op de Olympische Spelen van Peking in 2008.

Op het moment van schrijven is Ronaldinho clubloos en lijkt hij gestopt. Wel is hij nog steeds als ambassadeur verbonden aan FC Barcelona.

(foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *