Danny Blind

Danny Blind (1961)

Dirk Franciscus ‘Danny’ Blind (1 augustus 1961) was een centrale verdediger die alleen in Nederland speelde en daar uitkwam voor Sparta Rotterdam en Ajax.

Debuut Sparta

Danny Blind debuteerde op 29 augustus 1979 in het betaalde voetbal bij Sparta, waar hij zeven seizoenen onder contract stond. Hij werd bij Sparta vaak als opkomende rechtsback opgesteld. Met Sparta Rotterdam speelde Blind in de seizoenen 1983/84 en 1985/86 Europees voetbal. In totaal kwam hij tot een totaal van 188 officiële wedstrijden waarin hij 18 maal trefzeker was. Tijdens zijn Sparta-tijd speelde Blind samen met Louis van Gaal, zijn latere trainer bij Ajax.

Godenzoon

In juli 1986 kwam Blind naar Ajax, aangetrokken door technisch directeur Johan Cruijff. Vanaf 1992 speelde hij als centrale verdediger. In Amsterdam bouwde hij een erelijst op die uniek is in het internationale voetbal. Blind won alles wat er op clubniveau te winnen viel. Zo won hij met Ajax onder meer vijf landstitels, vier nationale bekers, de Champions League, de Europa Cup II, de UEFA-beker en de Wereldbeker.

Oranjeklant

Blind speelde 537 wedstrijden in de eredivisie en bracht 45 treffers op zijn naam. Hij speelde voor Sparta 10 Europa Cup wedstrijden en voor Ajax 79 (inclusief vier Europese Supercupwedstrijden en één wedstrijd om de Wereldbeker waarin hij de winnende pingel binnen kegelde), wat een record is. In totaal speelde Blind 42 keer voor het Nederlands elftal. Hij scoorde in die interlands één keer. Op 16 mei 1999 nam Blind afscheid als speler van Ajax en daarmee ook van het betaalde voetbal. Dit echter alleen als speler…

Trainer Blind

Danny Blind besloot het trainersvak in te gaan. Ook hier dezelfde clubs als die hij diende als speler: Sparta (Technisch Directeur), Ajax en op 6 juli 2012 werd bekend gemaakt dat Danny Blind assistent van Louis van Gaal zou worden bij het Nederlands elftal. Eind maart 2017 werd Blind uit zijn functie als bondscoach gezet na tegenvallende resultaten.

(Foto: ANP Foundation)

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Translate »