Johan Cruyff (1947)

Johan Cruyff

Johan Cruyff (25 april 1947 – 24 maart 2016) wordt gezien als een van de beste voetballers van de wereld ooit. Hij won vele prijzen, zowel met zijn clubs als individueel. Zo werd hij in 1971, 1973 en 1974 Europees voetballer van het jaar.

Hendrik Johannes Cruyff groeide op in de Amsterdamse wijk Betondorp, op steenworp afstand gelegen van Ajax-stadion De Meer. Vanaf zijn zesde trainde hij al mee met Ajax, op zijn tiende jaar kon hij officieel lid worden. Zijn officiële debuut voor Ajax 1, onder trainer Vic Buckingham, was op 15 november 1964. De Amsterdammers verloren in Groningen met 3-1 van GVAV. Cruyff liet zich direct gelden, hij scoorde namens Ajax het enige doelpunt.

Johan Cruyff
Johan Cruyff

Met ‘Cruyffie’ als rijzende ster gingen de Amsterdammers grote tijden tegemoet. Er werden vele landskampioenschappen gepakt, in 1971, 1972 en 1973 werd zelfs de Europacup 1 gewonnen en in 1972 de Wereldbeker. Dit alles met het vermaarde ‘totaalvoetbal’.

Op 22 augustus 1973 tekende Cruyff voor zes miljoen gulden een contract bij FC Barcelona, waar hij herenigd zou worden met trainer Rinus Michels. Mede dankzij een belangrijke bijdrage van de nummer veertien behaalde de Spaanse club in 1975 voor het eerst sinds veertien jaar een landskampioenschap.

In 1978 besloot Cruyff een punt achter zijn carrière te zetten. Zijn afscheidswedstrijd werd niet prettig. Ajax kreeg met 0-8 op de figuurlijke kont door Bayern München. Het enige dat Cruyff overhield aan deze afscheidswedstrijd was een gouden horloge en een kleurentelevisie.

Mislukte zaken waren de oorzaak dat Johan Cruyff later toch weer de kicksen aantrok. Hij zou nog voetballen bij de Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante, Ajax en Feyenoord. Bij de Rotterdammers sloot hij zijn carrière definitief af, nadat hij in 1983 uit wraak bij Ajax was vertrokken na ruzie met Ajax-voorzitter Ton Harmsen. Zijn sportieve revanche was een kampioenschap en de KNVB-Beker.

Cruyff speelde 48 interlands en scoorde daarin 33 doelpunten. Legendarisch is het WK 1974, waarbij Nederland verliezend finalist was, maar waarbij Oranje veruit het mooiste en beste voetbal speelde. Cruyff won na het toernooi de titel beste speler van dat WK. Het was een schrale troost.

Na zijn voetbalcarrière als speler was Johan Cruyff zeer succesvol als trainer van Ajax en het Barcelona ‘Dream Team’. Met dit team won JC met zijn makkers in 1992 de Champions League.

Na zijn trainerschap richtte hij de Johan Cruyff University op, evenals een eigen foundation die zich onder meer bezighoudt met het ondersteunen van sportprojecten voor (gehandicapte) kinderen en jongeren, en de aanleg van moderne trapveldjes, de zogeheten Cruyff Courts. Daarnaast werd hij adviseur van Ajax.

Op 24 maart 2016 overleed  Neerlands beste voetballer ooit op 68-jarige leeftijd aan longkanker. Een groot sportman is niet meer. Johan, bedankt voor alles. We zullen nooit vergeten wat je voor het voetbal hebt betekend en dat ook na je dood zal blijven doen.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

2 reacties

 1. Lees ook het gedicht over Johan Cruyff van Dichter Danny van Strien op Internet

  Dichter Danny van Strien

 2. Johan Cruyff
  Mijn nummer 1
  Voor altijd een Fenomeen
  Binnen en buiten het veld
  Was Johan mijn held
  Maradona Pele Cruyff die drie
  Je zit voor altijd in ons hart
  Was er kapot van
  Nu is het wachten op een standbeeld in Betondorp in jouw stad

  Dichter Danny van Strien

  Populairste Dichter van de Benelux Danny van Strien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *