Danny Buijs (1982)

Danny_Buijs

Danny Buijs (21 juni 1982) was een middenvelder die ook als verdediger uit de voeten kon. Via Excelsior belandde Buijs in 2004 bij FC Groningen, waar hij definitief doorbrak in de Eredivisie. Met zijn agressieve manier van spelen werd hij een publiekslieveling in het Oosterpark en later de Euroborg, om na twee seizoenen een transfer naar Feyenoord af te dwingen. In De Kuip kon Buijs echter niet doorbreken, waarna hij nog speelde voor ADO Den Haag, Kilmarnock en Sparta.

Via de amateurs van Alblasserdam kwam Buijs in de jeugdopleiding van Feyenoord terecht. Hij werd ontdekt door oud-Spartaan Geert Meijer. Doorbreken in De Kuip kon Buijs echter niet, waarop hij de Maas overstak en ging voetballen voor Excelsior. Hier werd de fanatieke middenvelder al gauw een belangrijke speler. Na drie seizoenen in Kralingen, waarvan één op Eredivisie-niveau, nam FC Groningen hem over.

In het Noorden van Nederland zou Buijs uiteindelijk twee seizoenen blijven. Het werden twee geweldige seizoenen; men verhuisde van het Oosterpark naar de Euroborg (waar hij na Erik Nevland als tweede doel trof) en in zijn tweede jaar als Groninger -het seizoen 2005-2006- werd Europees voetbal gehaald. Enthousiast zong Buijs tijdens de huldiging op de Grote Markt in Groningen ‘We gaan op de tractor naar Madrid’.

De tractor die uiteindelijk naar Belgrado zou gaan voor de UEFA Cup-ontmoetingen met Rode Ster, had Buijs echter niet aan boord. Hij werd door Feyenoord terug naar Rotterdam gehaald en zodoende zag Buijs zijn droom uitkomen: spelen voor Feyenoord.

Hoewel hij in zijn eerste jaar nog tot 27 wedstrijden kwam, zou Buijs nooit een onbetwiste basisspeler worden bij Feyenoord. Na drie seizoenen kwam hij dan ook tot de conclusie dat Feyenoord ‘te hoog gegrepen was’ en vertrok hij naar ADO Den Haag. Hij nam wel een prijs mee uit Rotterdam, want in 2008 werd de KNVB Beker gewonnen.

Met ADO zou Buijs nog Europees voetbal halen tijdens het succesvolle 2011-2012 seizoen, maar net als in zijn Groningen-periode zou hij de wedstrijden niet meemaken. In de zomer van 2012 vertrok Buijs namelijk naar Schotland om één seizoen uit te komen voor Kilmarnock, waarmee hij de Schotse League Cup wint.

In de zomer van 2013 keerde Buijs terug in Nederland en ging hij nog even aan de slag bij zijn derde Rotterdamse club; Sparta. Door veel blessureleed werd dit echter geen succces en trok hij naar Topklasser Kozakken Boys. In Werkendam werd Buijs met ingang van het seizoen 2014-2015 hoofdtrainer. In februari 2018 werd Buijs als trainer van FC Groningen gepresenteerd.

– Bekijk op de website van FCGstats alle statistieken van Danny Buijs in dienst van FC Groningen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *