Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
David Ginola (1967) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

David Ginola (1967)

David Ginola (1967)

David Karl Ginola (25 januari 1967) oftewel ‘Davie G’ was als vleugelaanvaller en middenvelder een begenadigd technicus. In 1999 was de Fransman volgens Johan Cruijff de beste voetballer ter wereld. Hij werd echter enkel benoemd tot ‘Player of the Year’ in Engeland.

David Ginola, geboren in Gassin, een dorpje tussen de mondaine badplaats St Tropez en het schilderachtige Ramatuelle in, debuteerde bij Sporting Toulon Var, het huidige SC Toulon en kwam via Racing Club de France en Stade Brest terecht bij Paris Saint-Germain. In zijn vaderland kende de vleugelaanvaller wat prijzen betreft zijn beste periode. Met PSG won hij het landskampioenschao, won hij tweemaal de Franse beker en bemachtigde hij de Coupe de La Ligue. Omdat hij in deze twee seizoenen in Parijs niet alleen fantastisch voetbalde, maar ook nog regelmatig doelpunten maakte verdiende hij een transfer naar Newcastle United.

Dat hij hierdoor Frankrijk kon verlaten was alleen maar mooi mee genomen. Hij was sinds november 1993, Frankrijk werd uitgeschakeld door Bulgarije in kwalificatie voor WK 1994, de kop van jut geworden in zijn thuisland. Met nog 22 seconden officiële speeltijd op de klok kreeg de Franse ploeg een vrije trap ter hoogte van de cornervlag van de Bulgaren. In plaats van tijd te winnen besloot Ginola de bal voor het Bulgaarse doel te slingeren. De voorzet was echter veel te hard en werd opgevangen door de Bulgaren. Die in de tegenstoot genadeloos toesloegen. Ginola kreeg in de Franse media de bijnaam ‘moordenaar van het Franse voetbal’.

The Magpies deden het fantastisch met de Fransman in de gelederen. Vederlicht en vliegensvlug slalomde Ginola langs de bonkige Engelse verdedigers en gaf daarna ook nog vaak de perfecte voorzet. Een stukje Franse finesse in het ruwe Engeland.

Na zijn eerste seizoen in Engeland wilde Ginola’s jeugdidool Johan Cruijff hem naar FC Barcelona halen. Hij kreeg een uitnodiging voor een potje golf met de trainer zelf. Maar de transfer kreeg uiteindelijk geen beslag. Newcastle United trok namelijk de stekker uit de onderhandelingen.

Toch werd de Fransman na een jaar alsnog verkocht. Het tweede seizoen in het noorden van Engeland seizoen leek hij op een zijspoor te zijn beland. Daarom vertrok hij naar Tottenham Hotspur.
In Londen liet hij opnieuw zien over grote klasse te beschikken. Bijna wekelijks blonk ‘Davie G’ uit en in 1999 kreeg hij dan ook verdiend de titel ‘Player of the Year’ in Engeland. Dit was hem overigens ook al gelukt in 1993 in Frankrijk. Tot het moment van schrijven is hij de enige speler die zowel in Frankrijk als in Engeland speler van het jaar is geweest.

In deze tijd speelde de vleugelaanvaller in een reclamespotje van een groot cosmeticamerk. Tijdens Ginola’s eerste training bij Tottenham Hotspur stond Paul Gascoigne op het trainingsveld met een pruik continue “Because I’m worth it” the roepen. Dit tot grote hilariteit van alle spelers, inclusief de nieuweling.

Het respect dat David Ginola bij de fans van Tottenham Hotspur had afgedwongen kwam tot uiting in 2009 bij het 125-jarig jubileum van de club. Bij het betreden van het veld met de ‘Legends of Tottenham Hotspur’ kreeg hij een minutenlange staande ovatie. Ook werd hij uitgebreid toegejuicht. In 2008 was hij al toegevoegd aan de Hall of Fame van de club.

De Fransman, die na de Spurs ook nog voetbalde bij Aston Villa en zijn carrière in 2002 afsloot bij Everton, woont tegenwoordig weer in St Tropez. Hij heeft een eigen wijngaard en in 2008 won hij met ‘zijn’ rosé een belangrijke prijs op het ‘Internationale Wijn Congres’. Ook speelde Ginola mee in een aantal films en was hij model voor verschillende merken. Ook stelde hij zich in 2015 verkiesbaar voor het presidentschap van de FIFA.

Tijdens een golftoernooi in mei 2016 kreeg David Ginola (1967) een hartstilstand. In comateuze toestand ging hij naar het ziekenhuis en hier volgde direct een operatie. Bij het ontwaken bleek alles normaal te werken en zagen de artsen geen schade. De voormalige vleugelaanvaller herstelde wonderbaarlijk goed en liet via Twitter weten ontzettend dankbaar te zijn voor alle liefde en medeleven die hij kreeg tijdens deze zware periode.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *