Paul John Gascoigne (1967)

Paul John Gascoigne  (27 mei 1967) was in potentie één van de beste spelers van zijn generatie, maar kon dat door mentale problemen niet waarmaken.

Deze Engelse voeballer maakte zowel op als naast het veld vele tongen los, dit tot geruime tijd na zijn loopbaan die bol stondvan incidenten. Op 18-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut voor Newcastle United waar hij in 1988 werd verkozen tot ‘jonge speler van het jaar’ in Engeland. Met zijn verfijnde techniek was ‘Gazza’ als Engelsman een opvallende verschijning op het hoogste niveau.

Op het WK van 1990 was hij één van de sterren van het nationale team, na een gele kaart in de halve finale tegen Duitsland barstte hij in tranen uit omdat hij eventueel de finale zou missen. Ditzelfde gebeurde op het WK van 1996 in Engeland. In de tussenliggende periode verliep zijn carrière in Italië en Engeland met pieken en dalen door blessures, gebrekkige discipline en drankproblemen. Ondanks deze uitdagingen wist hij toch nog 57 interlands te spelen waarin hij tien keer wist te scoren.

Na gestopt te zijn met voetbal heeft hij zich meermaals laten opnemen in een psychiatrische inrichting en haalde hij regelmatig het nieuws wegens overmatig drankgebruik en zelfs eenmaal na in 2008 een zelfmoordpoging te hebben ondernomen. In een emotioneel interview gaf hij toe dat hij in zijn zwaarste tijd maandenlang  niet at en geen water dronk. Wel goot hij dagelijks vier flessen whisky naar binnen en snoof hij zestien lijntjes coke.

In september 2010 zou hij trainer worden bij Garforth Town AFC dat speelde in de Evo Stik First Division North League, het achtste niveau in Engeland, maar hij bedacht zich op het allerlaatste moment en bedankte.

(Foto: Wikipedia)

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *