Paul John Gascoigne (1967)

Paul Gascoigne

Paul John Gascoigne  (27 mei 1967) was in potentie één van de beste spelers van zijn generatie, maar kon dat door mentale problemen niet waarmaken.

Deze Engelse voetballer maakte zowel op als naast het veld vele tongen los. Dit duurde tot geruime tijd na zijn loopbaan die bol stond van incidenten. Op 18-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut voor Newcastle United. Waar hij in 1988 de titel ‘jonge speler van het jaar’ in Engeland wist te winnen. Met zijn verfijnde techniek was ‘Gazza’ als Engelsman een opvallende verschijning op het hoogste niveau.

Gascoigne speelde 457 wedstrijden in het betaalde voetbal, waarin hij 110 keer scoorde. Als international speelde hij 57 keer voor Engeland, waarin hij tien keer scoorde. Hij maakte zijn debuut voor de nationale ploeg op woensdag 14 september 1988 in de vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen Denemarken. Dit samen met Des Walker en David Rocastle. Gascoigne viel in dat duel na 85 minuten in voor Peter Beardsley.

Op het WK van 1990 was hij één van de sterren van het nationale team. Na een gele kaart in de halve finale tegen Duitsland barstte hij in tranen uit omdat hij eventueel de finale zou missen. Ditzelfde gebeurde op het WK van 1996 in Engeland. In de tussenliggende periode verliep zijn carrière in Italië en Engeland met pieken en dalen door blessures, gebrekkige discipline en drankproblemen. Ondanks deze uitdagingen wist hij toch nog 57 interlands te spelen. Waarin hij tien keer wist te scoren.

Na gestopt te zijn met voetbal heeft hij zich meermaals laten opnemen in een psychiatrische inrichting en haalde hij regelmatig het nieuws wegens overmatig drankgebruik en zelfs eenmaal na in 2008 een zelfmoordpoging te hebben ondernomen. In een emotioneel interview gaf hij toe dat hij in zijn zwaarste tijd maandenlang  niet at en geen water dronk. Wel goot hij dagelijks vier flessen whisky naar binnen en snoof hij zestien lijntjes coke.

In september 2010 zou Paul Gascoigne trainer worden bij Garforth Town AFC dat speelde in de Evo Stik First Division North League, het achtste niveau in Engeland, maar hij bedacht zich op het allerlaatste moment en bedankte.

(Foto: Wikipedia)

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *