David Trezeguet (1977)

David Trezeguet

David Sergio Trezeguet (15 oktober 1977) Argentijnse Fransman die Frankrijk met een ‘niet onaardige’ linkse volley en tevens golden goal naar de EK-titel schoot in 2000.

Trezeguet maakte naam bij AS Monaco, waarna hij van 2000 tot 2010 uitkwam voor Juventus. Vervolgens speelde hij nog in Spanje, Abu Dhabi, Argentinië en India.

De aanvaller speelde 71 interlands en werd met zijn land wereldkampioen in 1998. Twee jaar later maakte hij als invaller in de EK-finale in Rotterdam tegen Italië in de verlenging de ‘golden goal’: 2-1.

Trezeguet is de zoon van Argentijnse ouders. Niet lang na zijn geboorte keerde zijn familie terug naar Argentinië, waar Trezeguet zou opgroeien. Hier speelt hij dan ook twee seizoenen bij Club Atlético Platense. In juli 1995 arriveert Trezeguet voor het eerst in Monaco, waar voetbalclub AS Monaco zijn werkgever wordt. Hij zou hier samen komen te spelen met Thierry Henry. Beide spelers begonnen in het tweede elftal en moesten hun plek in het eerste verdienen.

Zijn debuut in het eerste elftal maakte Trezeguet tegen Paris Saint-Germain. Steeds vaker mag hij invallen en het seizoen 1996/1997 geldt als zijn doorbraak. Trezeguet scoorde in 27 wedstrijden 18 doelpunten en scoorde ook nog eens vier doelpunten in Europees verband.

In 2000 vond in Nederland en België het EK 2000 plaats. Een basisplaats in het elftal heeft Trezeguet in de kwalificaties en voorbereiding niet af weten te dwingen. Invallen mag hij echter met enige regelmaat en in de kwalificatiewedstrijd tegen IJsland scoort hij de derde Franse goal. Op het EK 2000 zit Frankrijk in een groep met Nederland, Tsjechië en Denemarken en weet Trezeguet éénmaal te scoren. Zowel Nederland als Frankrijk plaatsen zich voor de kwartfinale. Frankrijk bereikt de finale en speelt daarin tegen Italië.

In de finale leek het uit te lopen op een strafschoppenserie. Italië leek lange tijd te gaan winnen nadat Marco Delvecchio de score in de tweede helft had geopend. In de 90ste minuut scoorde Sylvain Wiltord echter de gelijkmaker. De verlenging werd gespeeld en de golden goal leek niet vallen. Totdat ver in blessuretijd Robert Pires de bal ontvangt, de bal aangeeft richting Trezeguet, die vervolgens de winnende goal tegen de touwen ramt.

Frankrijk is Europees kampioen in Rotterdam en Trezeguet is de matchwinner. Op slag verandert de bankzitter in een nationale volksheld. En op de Arc de Triomph in Parijs komt enige tijd een afbeelding van Trezeguet te hangen.

In navolging van onder meer Samuel Eto’o koos ook David Trezeguet voor het grote geld. De Fransman ging in 2011 spelen bij Bani Yas in de Verenigde Arabische Emiraten voor een vermeend jaarsalaris van 1,7 miljoen euro. De toen 33-jarige Trezeguet mocht het Spaanse Hercules Alicante verlaten, nadat de club vorig seizoen naar de Segunda Division was gedegradeerd.

De 34-jarige Franse aanvaller liet zijn contract in de Verenigde Arabische Emiraten na vier maanden ontbinden wegens een gebrek aan toekomstperspectief. Daarna kwam David nog uit voor River Plate (35 wedstrijden, 20 goals), Newell’s Old Boys (24 games en 7 doelpunten) en vertrok hij zelfs nog voor een allerlaatst avontuur in India bij Pune City (9 potjes, 2 goals).

Doelpuntenmachine David Trezeguet zet in 2015 een voetbalpunt achter zijn spelerscarrière. De 37-jarige Fransman legde een aanbod om bij Real Mallorca te gaan voetballen naast zich neer. Hij werd in de trainersstaf van zijn voormalige club Juventus opgenomen.

(Foto – Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *