Thierry Daniel Henry (1977)

Thierry Henry

Thierry Daniel Henry (17 augustus 1977) was, zeker op het veld, een sierlijke Franse gigant. Speelde voor niet de minste clubs: Monaco, Juventus, Arsenal, FC Barcelona en New York Red Bulls.

De pijlsnelle aanvaller geldt als een van de beste Franse voetballers aller tijden. Thierry Henry was een sierlijke aanvaller die bij zijn club altijd speelde met rugnummer 14 en voor zijn land met nummer 12. Het rugnummer 12 is een eerbetoon aan van Marco van Basten die tijdens het EK 1988 met dit nummer speelde.

Met Frankrijk werd Thierry in eigen land wereldkampioen in 1998 en won met die ploeg twee jaar later ook het EK in Nederland en België. In 2004 en 2005 won hij in dienst van Arsenal de Gouden Schoen als topscorer van Europa.

Henry brak in 1994 door bij AS Monaco. De vliegensvlugge aanvaller speelde ruim honderd wedstrijden namens de club uit de mondaine badplaats. Henry pakte in het seizoen 1996/97 de landstitel met de Franse topclub. Na 105 wedstrijden en twintig goals was de tijd rijp voor een nieuwe uitdaging.

Enkele jaren na de landstitel vertrok Thierry naar ‘de Oude Dame’, Juventus. Met veel bombarie werd hij binnengehaald, maar na zestien wedstrijden en drie treffers vertrok hij via de achterdeur. Na een weinig succesvol half  seizoen in Turijn streek hij daarom neer bij Arsenal.

Onder trainer Arsène Wenger transformeerde de vleugelspeler tot spits en werd hij meermaals topschutter van de Premier League. Jarenlang vormde Henry bij Arsenal een succesvol droomkoppel met Dennis Bergkamp. Op Highbury en later in het gloednieuwe Emirates Stadium verwierf de rappe spits zelfs een heldenstatus.

Henry wordt door de Londense fans uitgeroepen tot de beste speler aller tijden van Arsenal. Dit zal ongetwijfeld verband houden met zijn 228 goals in dienst van ‘The Gunners’. Maar daarnaast was zijn aantrekkelijke voetbalstijl een reden om naar het stadion te gaan.

Henry had in 2005 zijn recordcontract (90.000 euro per week) bij Arsenal verlengd tot de zomer van 2010. Hij zei zelf altijd een ‘Gunner’ te blijven, tot het eind van zijn tijd. Toch maakte hij deze belofte niet waar: een droomtransfer doorkruiste zijn belofte. Na de transfer gaf Henry wel aan dat hij na Barcelona weer naar Arsenal terug zou keren.

In 2007 tekende Henry bij FC Barcelona. Met de transfer naar FC Barcelona was 24 miljoen euro gemoeid, maar dit bedrag kon met drie miljoen verhoogd worden als Henry succes zou hebben met FC Barcelona. Met de Catalaanse grootmacht wint hij de Champions League, twee landstitels, de Copa del Rey en het WK voor clubteams. Maar Henry geniet niet dezelfde status als in Londen. Toch kan hij met 49 treffers in 127 wedstrijden tevreden terugkijken op een prima bijdrage.

Na drie seizoenen met dus wisselend succes in Catalonië vertrok hij naar de VS. New York Red Bulls verhuurde hem tussendoor nog een keer voor korte tijd aan zijn oude liefde Arsenal. Dit was in 2012. In vier wedstrijden wist Henry voor de uitgelaten fans nog tweel maal te scoren, maar daar bleef het bij.

Thierry Henry speelde 4,5 jaar in de Major League Soccer voor New York Red Bulls. speelde hij 122 duels voor de Red Bulls en daarin was hij goed voor 52 goals en 42 assists. Henry heeft zijn carrière als profvoetballer beëindigd in 2014. New York haalde in alle jaren dat Henry er speelde de play-offs in de MLS, maar de ploeg wist de finale om het kampioenschap nooit te bereiken.

De Fransman maakte indruk tijdens het WK ’98 in eigen land. De lange aanvaller werd voornamelijk gebruikt als invaller, maar is met drie doelpunten wel de meest trefzekere Fransman. Ook in de kwartfinale tegen Italië nam hij zijn verantwoordelijkheid. Henry, op dat moment twintig jaar, schiet raak in de strafschoppenserie en wordt uiteindelijk wereldkampioen met ‘Les Bleus’.

Tijdens het EK 2000 in België en Nederland pakte Thierry Henry zijn tweede grote prijs met de nationale ploeg van Frankrijk. In De Kuip werd Italië verslagen in de finale. Henry is met drie toernooidoelpunten opnieuw van grote waarde.

Frankrijk, met Henry op de reservebank, eindigde dramatisch als vierde in de groepsfase van het WK in 2010 en was dus uitgeschakeld. Henry komt in totaal tot 123 interlands waarin hij 51 keer doel treft. Daarmee hij is topscorer aller tijden van zijn land.

De Fransman ging na zijn vertrek bij New York Red Bulls geen nieuw avontuur meer aan. Hiermee eindigde een imposante loopbaan van een dito speler. De dan 37-jarige Thierry Henry ging na zijn loopbaan op het veld aan de slag als analyticus buiten het veld bij het Engelse Sky Sports.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *