De foto en z’n verhaal: Ernst Happel

Juni 1992. Oranje bereidde zich voor op het EK in Zweden. Eerherstel was het doel na het faliekant mislukte WK 1990. We hadden er de selectie voor. Gullit, van Basten, Rijkaard, Bergkamp, Frank de Boer, Ronald Koeman. Een mooie mix van gelouterde Europese sterren en uitmuntende talenten.

Nederland werd die maand langzamerhand bevangen door de gebruikelijke Oranjekoorts. In de voorbereiding werd er gespeeld tegen Oostenrijk. Ik zag de bondscoach van de ploeg. Een fragiele man met een pet. Hij was ernstig ziek. De meneer stond op de foto met Willem van Hanegem en Wim Jansen. Ze keken de man aan vol bewondering en respect zoals je eigenlijk weinig ziet.

Ik wist dat de beste man Ernst Happel heette. Meer eigenlijk niet. Niet gek ook, zo oud was ik nog niet. Pas later ging ik de foto pas echt lezen. Hier zat een man die grote successen heeft behaald als trainer. Hij won de beker met ADO den Haag, won met Feyenoord de Europacup I en de wereldbeker en behaalde als bondscoach van Oranje de zilveren medaille op het WK 1978. Happel werd geprezen om zijn tactische inzicht en legendarische Oostenrijks-Nederlandse uitspraken als ‘Kein geloel, Fussball Spielen’. De band met Wim Jansen en Van Hanegem behoeft geen nadere uitleg.

In januari 1992 werd longkanker bij Happel geconstateerd. Hij overleed op 14 november datzelfde jaar. Op 27 mei was hij nog ‘gewoon’ bondscoach van Oostenrijk. Achteraf kun je zeggen dat de cirkel rond was en hij nog eenmaal het land kon bezoeken waar hij als trainer zijn grootste successen behaalde en een innige band mee had.

Nederland won de wedstrijd in de Baandert met 3-2. De goals werden gescoord door Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp en Ruud Gullit. Aan Oostenrijkse zijde scoorden Toni Polster en Frenk Schinkels, die andere Oostenrijkse Nederlander. Prachtige kopbal trouwens.

Het was allemaal niet zo belangrijk, die wedstrijd. De rest ook niet. We zouden dat jaar weer geen prijs winnen. Voor mij blijft de foto van Ernst Happel, Willem van Hanegem en Wim Jansen. Die is er eentje van een ultiem en zeldzaam respect.

(Foto: ANP – Marcel Antonisse)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *