Deco (1977)

Anderson ‘Deco’ Luis de Souza (27 augustus 1977) is een voormalig Braziliaanse spelmaker die als Portugees furore maakte bij het FC Porto van trainer José Mourinho en het FC Barcelona van trainer Frank Rijkaard. Als international kwam de technicus 75 keer uit voor Portugal.

Deco begon met voetballen bij het bescheiden Nacional AC uit Sao Paulo. Na een kort verblijf bij Corinthians, trok het Portugese Benfica de spelmaker aan, die hem vervolgens direct verhuurde aan Alverca. Bij de club, destijds uitkomend op het tweede niveau van Portugal, kende Deco een sterk seizoen, maar trainer Graeme Souness van Benfica had toch geen vertrouwen in de speler, waardoor hij in de zomer van 1998 werd verkocht aan Salgueiros. Hier brak Deco door en in januari 1999 trok FC Porto de middenvelder aan.

Bij FC Porto zou Deco onder Mourinho uitgroeien tot een bepalende speler. De UEFA Cup werd in 2003 gewonnen, een jaar later volgde de Champions League. Dit viel FC Barcelona ook op en de inmiddels tot Portugees genaturaliseerde Deco vertrok naar de Spaanse topclub, destijds gecoacht door Rijkaard. Ook in Spanje won Deco vele prijzen. Samen met onder meer Giovanni van Bronckhorst en Mark van Bommel werd in 2006 onder meer de Champions League gewonnen.

In 2008 verliet Deco Barça en kwam hij nog twee seizoenen uit voor Chelsea, alvorens hij in 2010 terugkeerde naar zijn geboorteland Brazilië. Hier voetbalde hij nog drie jaren voor Fluminense, om in augustus 2013 zijn loopbaan te beëindigen.

 

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *